Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljardärer bunkrar kontanter

2014-09-24 09:06
Foto: Colourbox

Världens miljardärer följer Disney-figuren Joakim von Ankas exempel, och badar i kontanter. Förutom aktier, fast egendom och andra investeringsformer fokuserar jordklotets rikaste just nu på rena pengar.

I snitt har dollarmiljardärerna utökat sina placeringar i pengar med 60 miljoner dollar, 430 miljoner kronor, det senaste året, enligt Billionaire Census, ett årligt miljardärsindex från Wealth-X och UBS.

De superrika har därmed i snitt ungefär 600 miljoner dollar var på fickan. Det motsvarar en femtedel av deras totala tillgångar. CNN påpekar att en genomsnittlig miljardär därmed på stående fot skulle kunna köpa basketlaget Milwaukee Bucks plus 500 000 Apple-aktier.

Medier i USA kommenterar också trenden smått olycksbådande med att kontanter ger så dålig avkastning att de rikaste normalt sett inte vill lägga sina tillgångar där - om de inte är nervösa för hur marknaden ska utvecklas eller förbereder en större investering.

Lehman Brothers-kraschen som spred chockvågor över världen för några år sedan kan bidra till beteendet. Nu har börserna återhämtat sig till nya kursrekord, vilket uppenbarligen får många rika att dra öronen åt sig och försöka sprida riskerna.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom