Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljardbelopp kan vara borta: "Upprörd"

2016-10-13 15:09
Per Bolund Foto: Tobias Ohls

Fondbolaget Falcon Funds bryter mot lagen när bolaget inte betalar tillbaka innehavet i sina fonder till spararna, anser Pensionsmyndigheten som nu polisanmäler bolaget. 22.000 pensionssparares pengar står på spel: "Jag är oerhört upprörd. Det är en händelse som inte ska hända", säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Han meddelar vid en presskonferens i dag att affären kommer att behandlas nästa gång pensionsgruppen i riksdagen möts.

– Vi lyfter frågan och hur vi ska agera för att det inte ska upprepas, säger Bolund.

Han konstaterar, som Pensionsmyndigheten, att det är den enskilde spararen som står för risken när det gäller att välja fonder, staten träder inte in vid förluster.

Men myndigheten kommer att få allt det stöd den behöver för att återvinna så mycket som möjligt av de 1,5_1,8 miljarder som spararna riskerar att gå miste om.

Enligt Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm är det osäkert hur mycket som kan fås tillbaka.

– Det är osäkert hur mycket vi kan få tillbaka eftersom det finns anledning att tro att det ligger brottslig verksamhet bakom. Det är allvarligt för pensionsspararna som berörs, för det svenska pensionssystemet och för Pensionsmyndigheten, säger myndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm på en presskonferens.

I februari stoppade Pensionsmyndigheterna insättningar i Falcon Funds fonder, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet.

Det Maltabaserade fondbolaget har tidigare godkänt ett föreläggande av den maltesiska finansinspektionen som innebär att Falcon Funds måste betala tillbaka hela innehavet. Men bolaget har alltså ännu inte gjort det.

Innehaven i de tre aktuella fonderna uppskattas till 2,4 miljarder kronor. Hittills har endast 650 miljoner kronor betalats tillbaka till Pensionsmyndigheten.

– Spararna riskerar betydande ekonomiska förluster till följd av de olagliga och olämpliga placeringar som Falcon Funds har gjort, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

Pensionsmyndigheten har inte stora förhoppningar om att få tillbaka så mycket mer från bolaget eftersom 1,5 miljarder är "tveksamma eller illikvida placeringar".

De flesta av spararna som har sin premiepension hos Falcon Funds har, enligt Pensionsmyndigheten, hela sitt innehav där. En stor del av deras premiepensionskapital kan därmed vara utraderat, och som systemet är konstruerat är det spararna själva som få ta hela risken. Det finns ingen insättningsgaranti.

– Vi har aldrig sett något liknade tidigare, säger Mikael Westberg.

– Det är en mycket allvarlig situation om Falcon inte tar något ansvar, säger han och tillägger att bolaget hittills mest förhalat ärendet och inte samarbetat på ett rimligt sätt.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom