Miljarder slarvas bort i upphandlingar

Den offentliga sektorn saknar mellan 70 och 100 miljarder kronor, motsvarande cirka 17 procent av BNP, på grund av slarv i samband med offentlig upphandling. Det visar en kartläggning som gjorts av Svenskt Näringsliv.
Miljarder slarvas bort i upphandlingar - pengar-sedlar-700_binary_6961902.jpg

Lagen säger att kommuner och landsting ska ha god ekonomisk hushållning i sin verksamhet – men enligt arbetsgivarorganisationen görs mängder med usla inköp med dålig kontroll, uppföljning och bristfällig konkurrens.

Fortsätter slöseriet så kommer ytterligare 62 miljarder kronor saknas i kassan 2022, visar rapporten.

– Anledningen är att myndigheterna framför allt fokuserar på att tillhandahålla skola, vård och omsorg, snarare än upphandling, säger Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv i en artikel på arbetsgivarorganisationens hemsida.

– Målet med inköp för de flesta myndigheter är att ”göra så få otillåtna direktupphandlingar som möjligt”, uppfylla lagkraven, inget annat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.