Miljarder till Tele2 för samriskbolag

Tele2 har kommit överens med Kazakhtelecom om priset för bolagets aktieandel i samriskbolaget mellan Tele2 och Kazakhtelecom.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Nettoersättning till Tele2, efter avdrag för rådande tilläggsköpeskilling, blir 169 miljoner dollar (cirka 1,6 miljarder kronor)”, skriver Tele2.

Tele2 kommer därtill erhålla full återbetalning av sitt aktieägarlån om 80 miljarder kazakstanska tenge (cirka 2,1 miljarder kronor).

Transaktionen väntas stängas i slutet av juni.

Tele2 meddelade den 28 december 2018 att bolaget avsåg utnyttja säljoptionen i samriskbolaget i Kazakstan, i vilket Tele2 äger 49 procent ekonomiskt intresse och 51 procent av rösterna.

Det nya avtalet värderar samriskbolaget (enterprise value) till 800 miljoner dollar, vilket motsvarar en multipel på 7,3 gånger det underliggande ebitda-resultatet för 2018.

Tele2 upprepar att styrelsen avser att återföra pengarna som erhållits vid försäljningarna av tillgångarna i Kazakstan och i Nederländerna, till aktieägarna.

Formen på, och tidpunkten för, återföringen till aktieägarna kommer att offentliggöras vid ett senare datum, uppger Tele2.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets