Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljonärer lurade i luftprojekt

2009-06-01 12:01

Minst 14 olika miljonärer har lurats att satsa pengar i påhittade affärsprojekt. Totalt har männen bakom bedrägeriet lurat till sig 117 miljoner kronor, enligt ett färskt åtal.

En 45-årig man från Ystad har på måndagen åtalats vid Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri på sammanlagt drygt 117,5 miljoner kronor. Förundersökningen har pågått i över ett års tid i samarbete med brittiska och schweiziska myndigheter. Den åtalade mannen har varit häktad sedan den 16 oktober 2008, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt stämningsansökan från kammaråklagare Martin Bresman och vice chefsåklagare Lars Olson vid Ekobrottsmyndigheten har den nu åtalade mannen under flera år lurat privatpersoner och företag runtom i Sverige att investera eller låna ut mångmiljonbelopp till olika påhittade affärsprojekt, skriver myndigheten.

I stämningsansökan nämns 21 olika företag eller personer vid namn bland de lurade. Dessa representerar i vart fall 14 olika privatpersoner. Dessa har var och en förlorat melllan 1 och 27 miljoner kronor. En av dem är numer försatt i personlig konkurs.

För att kunna genomföra bedrägerierna har den huvudåtalade enligt myndigheten samarbetat med dömda bedragare i utlandet. Trots omfattande penningtvätt, där stora belopp har plockats ut i kontanter från bank- och växlingskontor för att dölja vart pengarna från bedrägerierna tagit vägen, har Ekobrottsmyndighetens utredning visat att pengarna i stor utsträckning slutligen har hamnat i händerna på kända kriminella både i Sverige och utomlands.

Brotten bedöms som grova "då Torgny Jönsson begagnat falska och/eller osanna handlingar, gärningarna bedrivits systematiskt under lång tid riktat mot flera personer, gärningarna avsett betydande värde och i några fall inneburit synnerligen kännbar skada" skriver Bresman och Plson i sin stämningsansökan som lämnas in till tingsrätten i Malmö.

I samband med åtalet åtalas även en person bosatt i Malmö för grovt penninghäleri och en jurist i Stockholm för osant intygande.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom