Minskad ersättning för USA:s mest välbetalde vd

Amerikanska programvaruföretaget Oracles grundare och vd Larry Ellison får betydligt färre optioner av bolaget i år.

Larry Ellison får i år 3 miljoner optioner i Oracle, ner från 7 miljoner om året de sennaste sju åren. Oracle har även valt att minska antalet optioner de ger till andra ledande befattningshavare. Det skriver Financial Times.

Ellison var förra året USA:s högst betalda vd, med en ersättning på 76,9 miljoner dollar i optioner, men bolagets ersättningar har stött på allt mer kritik från investerare. Förra året valde endast 49 procent av bolagets aktieägare att ställa sig bakom omvalet av ledamöterna i bolagets kompensationskommitté och bara 39 procent stödde bolagets nuvarande riktlinjer kring kompensationer.

Kritiker har hävdat att Ellisons nuvarande innehav i bolaget, som värderas till 47 miljarder dollar, är ett tillräckligt incitament för honom att stanna kvar och för att uppmuntra till långsiktig samstämmighet med bolagets aktieägare.

– Han har så många aktier i bolaget att ersättning är irrelevant för honom för tillfället – det blev irrelevant för honom för länge sedan, förutom som en resultattavla, säger Charles Elson, professor i företagsstyrning vid universitetet i Delaware.

Alla detaljer om ersättningarna som går ut till Oracles befattningshavare kommer inte att offentliggöras förrän i september och det finns de som ifrågasätter om Ellisons ersättning verkligen har minskat eller om bolaget gjort om i ersättningarna genom att minska på optionerna.

Larry Ellison har varit Oracles vd sedan 1977 och räknas enligt Forbes som världens fjärde rikaste person med en förmögenhet på lite över 50 miljarder dollar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG