Minskad orderingång till industrin

Orderingången till den svenska industrin minskade med 3,1 procent årstakt i februari i kalenderkorrigerade tal, uppger SCB.

 

Orderingången minskade med 1,6 procent på hemmamarknaden medan exportmarknaden minskade med 4,0 procent.

Under föregående månad låg årstakten på +4,3 procent, reviderat från tidigare +8,9 procent.

”Anledningen till att det första resultatet för januari 2015 har korrigerats är att uppgifterna för januari räknats om med ytterligare uppgifter som kommit in sent eller reviderats av uppgiftslämnare. På grund av förändringar i insamlingen var inflödet tillfälligt lägre än vanligt vid publiceringen av januari, vilket har inneburit en korrigering större än en normal revidering”, skriver SCB.

Jämfört med närmast föregående månad minskade orderingången i säsongsrensade tal med 4,0 procent.

”Majoriteten av industrins delbranscher visade negativ månadsutveckling i februari. Svagast utveckling hade motorfordonsindustrin medan industri för icke-metalliska mineraliska produkter redovisade störst uppgång. Den totala orderingången utvecklades svagt både på hemma- och exportmarknaden med nedgångar på 4,2 respektive 3,8 procent i säsongrensade tal”, skriver SCB.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.