Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mnuchin har budskapet klart inför första G20-mötet

2017-03-13 07:06
Steven Mnuchin blir USA:s nya finansminister. Foto: All over press

USA:s nya finansminister Steve Mnuchin har ett färdigt budskap inför sitt första möte med G20 i Tyskland i nästa vecka: landet kommer inte att tolerera att andra devalverar för att skaffa sig handelsfördelar, uppger källor med insyn.

Budskapet i sig är inte nytt, snarare var det konsensusåsikten även under den föregående amerikanska administrationen. Men det kommer enligt Bloomberg News ändå att bli Steven Mnuchins fokus då han ännu har ett begränsat antal tjänstemän för att utarbeta detaljerade åsikter i andra ämnen.

Löften om att avstå från penningpolitik för att försvaga den egna valutan kan få ny relevans nu när USA hävdar att det är just vad Kina, Tyskland med flera länder ägnar sig åt.

G20-mötet inleds i staden Baden-Baden i södra Tyskland den 17 mars och omfattar finansministrar och centralbankschefer från världens 20 viktigaste ekonomier. Steven Mnuchin väntas hävda att det amerikanska underskottet i handelsbalansen är ett bevis för att andra stora ekonomier inte gör sitt för att stödja efterfrågan på global nivå, uppger en källa för Bloomberg. Detta klagomål har varit återkommande från USA:s sida och frågan är om landets position kommer att hårdna nu när dollarn dessutom stärkts, särskilt mot euron och Tyskland.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom