Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mnuchin: Skattereform är viktigast för att öka tillväxten

2017-02-23 15:23
Steven Mnuchin blir USA:s nya finansminister. Foto: All over press

Det viktigaste för att öka tillväxten i USA:s ekonomi är en skattereform, och denna bör vara omfattande. Målet att lägga fram en sådan skatteplan innan kongressen tar sommaruppehåll i augusti. Det säger USA:s finansminister Steven Mnuchin till CNBC på torsdagen.

Han säger att regellättnader också är viktigt för att få fart på tillväxten. En tillväxttakt på 3 procent är fullt uppnåbart, men att det kan dröja till slutet av 2018 innan det nås.

Enligt den nye finansministern fokuserar de mest på skattesänkningar för medelklassen, skattesänkningar för höginkomsttagare bör kompenseras.

Han sade att uppgångarna för dollarn och börserna speglar förtroendet för den amerikanska ekonomin, men de är inte fokuserade på rörelser från dag till dag.

Steven Mnuchin sade att han ser fram emot de regelbundna mötena med Fed-chefen Janet Yellen och tror att vi antagligen kommer att ha låga räntor under en lång period.

Han avböjde att spekulera om vad Fed kommer att göra med styrräntan.

Vidare sade han att han inte är redo att annonsera en amerikansk statsobligation med längre löptid, men att han allvarligt kommer att överväga det.

Han sade att det finns skäl att överväga längre löptider än nuvarande 30-årsobligationer för att motverka effekterna av stigande långräntor, och det är rimligt att överväga 50- eller 100-årsobligationer.

Även om Fed signalerat att räntan kan gå upp i år så handlar det i grunden om inte bara var vi kommer befinna oss relativt i dag, men också relativt räntorna under en lång tidsperiod, sade han.

Steven Mnuchin sade också att han ser fram emot G20-samtalen i mars och att han hittills har haft fantastiska samtal med Kina. Han ville inte göra någon bedömning av Kinas växelkurs utan sade att finansdepartementet har en process för att se över valutapolicy.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom