Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Moderat vill förbjuda tiggeri

2014-08-13 09:02

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot för Moderaterna, vill förbjuda gatutiggeri. Hon får inget stöd av sitt parti för förslaget. Men tidigare undersökningar visar att en majoritet av svenskarna är för ett förbud.

Att införa ett förbud skulle ta bort en av de värsta riskerna för att fattigdom permanentas, skriver Magnusson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Hon beskriver tiggeriets utbredning som provocerande och något som gör att "många människor mår dåligt".

Att situationen fortsätter som i dag är det sämsta alternativet anser hon. Och att kommunerna skulle ta hand om inkvartering och försörjning för EU-migranter är orealistiskt, skriver hon vidare.

Från sitt parti får Magnusson inget stöd för förslaget.

– Vi har varit väldigt tydliga med att ett förbud inte löser problemet. Problemet är att många är fattiga och lever i en situation som är besvärlig, framför allt i andra delar av Europa, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT.

Ask tycker att det är olyckligt att det inte är partiets officiella ståndpunkt som uppmärksammas.

– Jag tycker att i en valrörelse så är det bra om man diskuterar och driver partiets linje. Annars blir det väldigt rörigt och otydligt för väljarna vem som tycker vad. Det är också väldigt intressant för medierna att spekulera om olika udda åsikter fastän vi faktiskt har en bestämd linje och ett långsiktigt program som vi går till val på.

Trots att partiet tar avstånd från Cecilia Magnussons förslag om att förbjuda tiggeri får hon uppbackning av partikamraten Lars Beckman.

"Att ge kommuner möjlighet att förbjuda tiggeri som polisen i Hälsingland önskat är rimligt", skriver han på Twitter.

Bland riksdagspartierna är en stor majoritet mot ett tiggeriförbud - endast Sverigedemokraterna är för. Men svenska folket är desto mer positivt. Det visade den undersökning TT lät Novus göra i våras.

Av de tillfrågade sade 56 procent att de tyckte ett förbud var ett bra förslag. Endast 23 procent svarade att de tyckte att det vore en dålig idé.

Stödet för ett förbud var blocköverskridande. Så väl bland Alliansens som oppositionens väljare fanns en majoritet för förbudet.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom