Möjliga skattelättnader drog upp USA-börserna

2017-04-21 07:06 Direkt Affärsvärlden
Wall Street. Foto: All over press

USA-börserna steg brett på torsdagen. Ett ökat hopp om skattelättnader efter ett uttalande från den amerikanske finansministern bridong till det positiva sentimentet på aktiemarknaderna.

Dow Jones stängde upp 0,9 procent vid nivån 20.540. Nasdaq hade likaså stigit med 0,9 procent till 5.863 och S&P 500 var 0,8 procent högre vid nivån 2.356.

Under torsdagskvällen meddelade den amerikanske finansminister Steven Mnuchin att Trumpadministrationen är nära att framföra en "större skattereform". Detta lindrade marknadens oro för att de skattelättnader som utlovats av president Donald Trump inte kommer att genomföras.

En annan nyhet var att USA har inlett en utredning om vilken påverkan stålimporten kan ha på landets säkerhet, vilket lyfte stålsektorn markant. US Steel rusade med dryga 7 procent medan AK Steel var närmre 9 procent högre.

Av de 82 S&P 500-bolag som har rapporterat fram till och med torsdagen har tre av fyra levererat över förväntan.

Inom indexet var finans den sektor som gjorde bäst ifrån sig i torsdagshandeln. American Express bidrog till lyftet sedan kreditkortsbolaget presenterat en rapport där vinsten var över förväntan. Aktien lyfte med närmre 6 procent.

Järnvägsbolaget CSX redovisade också ett bättre resultat än vad marknaden hoppats på, drivet av stigande fraktvolymer.

Tobaksbolaget Philip Morris nådde däremot inte upp till förväntningarna. Såväl resultat som omsättning var under estimaten och aktien backade med 3,5 procent.

Likaså fick Verizon bakslag efter sin delårsrapport. Teleoperatörens vinst var inte i linje med marknadens förhoppningar och aktien backade med 1,1 procent.

Tesla handlades och lägre, men av andra anledningar. Elbilstillverkaren meddelade under kvällen att 53.000 bilar av modellerna S och X återkallats. Anledningen var att bilarna potentiellt kan innehålla fel som kan ha påverkan på parkeringsbromsen. Aktien sjönk med 1 procent.

Visa steg i efterhandeln sedan bolaget öppnat böckerna för kvartalet efter att börserna stängt. Både försäljning och vinst var ovan förväntan och betalningsoperatören meddelade att man inför ett återköpsprogram för 5 miljarder dollar.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var 2 punkter upp till 2,24 procent.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom