Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Moodys: Hela fordonsbranschens marginaler måste upp

2020-01-23 14:57
Foto: Eugene Hoshiko/TT

Världens största fordonstillverkare, Toyota, sänks till negativa från stabila utsikter av Moodys, enligt en uppdatering från kreditvärderingsföretaget. Det är på lönsamhetspunkten skon klämmer - trots att Toyota är bättre än genomsnittet i branschen. I det finstilta indikerar Moodys samtidigt att fler och fler aktörer nu får svårt att försvara sina betyg.

Japanska Toyota får betyget AA3 upprepat parallellt med utsiktssänkningen, framgår av uppdateringen. Marginalerna måste nu komma upp för hela branschen, skriver Moodys.

Flera megatrender ligger Toyota så väl som branschen i fatet inför de förändringar som nu måste genomföras i riktning mot elektrifiering, utsläppskrav och självkörandeutveckling, något som kräver starkare nivåer av lönsamhet för att väga upp för de osäkerheter omvälvningen medför.

"Toyotas lönsamhet är bättre än sektorkollegornas, men med detta taget i akt är marginalen för hela fordonsbranschen generellt för svag och bolagen är på det stora hela just nu illa positionerade för deras betyg", skriver Moodys.

Balansräkningen och kassan är dock samtidigt stark hos Toyota, vilket ligger till grund för det upprepade kreditbetyget. Detta är dock något som kan komma att påverkas om inte lönsamheten stärks. Branschens investeringsbehov mot forskning och utveckling väntas fortsätta vara en tung post på väg in i den nya eran.

Samtidigt har den globala bilförsäljningen gått knackigt och väntas inte lyfta väsentligt de närmaste åren, vilket vilar som ännu ett ok över branschens aktörer.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom