Mördande konkurrens – vänta

ANALYS Bolaget verkar vara på rätt spår när det gäller den starka streamingtrenden. I tablån framöver finns det dock flera potentiella rysare.
Mördande konkurrens – vänta - viaplay-700_binary_6972738.jpg

VÄNTA Nent, Nordic Entertainment Group, är nygammalt på Stockholmsbörsen och dök upp som aktie när bolaget knoppades av från MTG i våras. Det som skiljdes av som Nent var den volymmässigt största, och ursprungliga, delen av MTG med TV3 och Viaplay/Viasat som de tyngsta byggstenarna.

Nent står mitt uppe i utmaningen att gå från ett reklamfinansierat och traditionellt tv-hus till att bli en modern streamingaktör som amerikanska Netflix och HBO. Det är vare sig lätt eller billigt, men hittills verkar det gå rätt väg.

Egna produktioner har visat sig bli nyckeln till framgång för flera streamingaktörer, inte minst Netflix, och Nent satsar nu hårt på egna produktioner.

Det ser alltså ut som att Nent är på rätt väg, en väg som dock har ett antal fallgropar. Främst är det den accelererande konkurrensen, där inte minst Disney nu klivit in på allvar med en egen tjänst. En annan osäkerhet är vad som händer vid en hård Brexit. Nent flyttar då antagligen sitt sändningstillstånd till Sverige, men det är oklart vad det innebär ekonomiskt och på vilka villkor det sker. Det skulle kunna påverka reklamförsäljningen negativt.

Värderingsmässigt ser Nent ganska balanserat ut i dagsläget givet de osäkerheter som finns. Med vår prognos för 2019 värderas Nent till 13,5 gånger rörelsevinsten eller p/e 14,5. Nent ska nog kunna växa med 4–8 procent per år, men innan Nent kunnat visa att Viaplay kan fortsätta växa ett par kvartal till – och osäkerheten kring Disney skingrats – blir vår rekommendation neutral.

Detta är en kortversion av Mördande konkurrens. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.