Morgan Stanley: 18 procents nedsida i kursrusaren

Dometics aktie fortsätter att stiga på måndagen i spåren av fredagens kvartalsrapport. Flera analyshus ställer sig positiva till bolagets utsikter för 2019, men Morgan Stanley delar inte kollegornas entusiasm.

Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av på måndagen.

Fredagens kvartalsrapport bjöd på ett rörelseresultat och en organisk tillväxt som var lägre än vad analytikerna hade räknat med. Samtidigt upprepade bolaget sin tidigare uppskattning om att nå en något positiv organisk tillväxt och en rörelsemarginal för helåret i närheten av 15 procent. Aktien svarade med att stiga 4,6 procent på rapportdagen till drygt 82 kronor.

Som Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat på måndagsmorgonen har SEB Equities höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll, och riktkursen till 90 från 74 kronor.

Danske Bank som tidigare hade en riktkurs på 92 har på måndagen justerat upp den till 95 kronor med bibehållen köprekommendation.

Även Pareto ställer sig positiva till aktien efter rapporten och höjer riktkursen något till 93 från tidigare 90 kronor samtidigt som köprekommendationen upprepas.

Att de tidigare utsikterna för helåret upprepades ”ger positiva signaler för resten av året”, skriver Pareto som dock sänker sina egna prognoser för den organiska tillväxten, bland annat baserat på den svagare utvecklingen än väntat på den amerikanske eftermarknaden, men höjer utsikterna för rörelsemarginalen till strax under 15 procent motiverat med snabbare effektivitetsförbättringar i EMEA-regionenen.

”För tillfället köper vi inte Dometics egna utsikter för 2019 fullt ut”, skriver dock Pareto i sin analys efter rapporten och får medhåll av Morgan Stanley som i en kommentar skriver att bolagets guidning för helårsmarginalen ”ser ambitiös ut” efter utfallet av det första kvartalet.

Morgan Stanley delar inte ”marknadens entusiasm” och pekar bland annat på att sättningar Dometics slutmarknader historiskt sett har varat i ett till två helår år snarare än några kvartal, och att resultatet för det första kvartalet illustrerar att det är för tidigt att börja räkna med att marginalerna ska vända upp för Dometic. Därför behåller analyshuset sin rekommendation undervikt och en riktkurs på 71 kronor, vilket motsvarar en nedsida på dryg 18 procent jämfört med dagens kursnivåer.

Med dagens kursuppgång på 6,3 procent till 87:30 kronor har Dometics aktie stigit närmare 59 procent hittills i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco