Morgan Stanley: Dessa bolag är köpvärda

2016-03-24 09:59 Affärsvärlden SIX
Foto: Charlie Bennet/Tele2, imago/Müller-Stauffenberg/All over press, Richard Baker/In Pictures/Corbis/All over press

Köp aktier i bolag som sänker utdelningen, särskilt om bolagen är satta under press, rekommenderar Morgan Stanleys aktiestrategiteam i en analys på torsdagen. Med på listan finns flera svenska bolag.

"Vi har tittat på 350 sänkningar av utdelningen i Europa under de senaste tio åren. Våra slutsatser ... antyder: 1) att en utdelningssänkning vanligtvis utgör en positiv inflektionspunkt för aktiekursen ... 2) den bästa utvecklingen kommer från aktier som hade högst direktavkastning och utvecklades sämst innan sänkningen och som sänkte utdelningen mest", skriver banken.

Bankens efterforskningar visar att:

- Bolag som sänker utdelningen går i median 11 procent bättre än marknaden året efter sänkningen.

- Bolag som hade en direktavkastning på över 12 procent innan sänkningen går 50 procent bättre.

- Aktier som gått 60 procent sämre än marknaden innan sänkningen, går i median 56 procent bättre året efter sänkningen.

- Bolag som sänkte utdelningen med minst 60 procent går 18 procent bättre.

Uthålligheten i nuvarande utdelningsnivåer kan utgöra en risk i vissa delar av marknaden, som råvaror och defensiva sektorer. Banken har sammanställt tre listor med aktier som enligt olika kriterier ligger i farozonen för sänkt utdelning.

Den första listan är över bolag hög skuldsättning, hög direktavkastning och låg resultattäckning av utdelningen. Bland dessa återfinns bland annat Millicom och danskbrittiska G4S.

Den andra listan är över aktie med hög direktavkastning och negativt fritt kassaflöde efter utdelning, det vill säga bolag vars utdelning inte täcks av det fria kassaflödet. På denna lista återfinns med Norden-anknytning Statoil, Kesko, Tele2, Fortum, Yara, Skanska, Millicom, Nokian Tyres, Astra Zeneca och Telenor.

Den tredje listan är aktier där utdelningskvoten är den högsta på tio år. Bolag med Norden-anknytning på listan är Swedbank, SEB, Astra Zeneca, Yara och Carlsberg.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS