Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Morgan Stanley: Större risker i Danske Bank

2018-07-18 13:54
Foto: Audtakorn Sutarmjam / Alamy/IBL

Danske Banks rapport för det andra kvartalet förstärker oron för risker i spåren av penningtvättsutredningen samt farhågor om rörelseutvecklingen.

Det skriver Morgan Stanley i en snabbkommentar.

Danske Banks resultat före skatt om 5,5 miljarder kronor, var 0,5 miljarder lägre än Inquiry Financials konsensus. I samband med rapporten meddelade banken att nettoresultatet för 2018 väntas hamna i den nedre delen av det tidigare guidade intervallet på 18-20 miljarder danska kronor.

Morgan Stanley påpekar att guidningen indikerar nedrevidering från konsensus på omkring 5 procent för innevarande års resultat.

"Med en värdering på 8,7 gånger den förväntade vinsten för mot nordiska och europeiska bankers cirka 10 reflekterar detta redan viss oro för risker från utredningar samt rörelsetrender. Denna rapport får dock dessa farhågor att blossa upp", skriver investmentbanken.

I samband med rapporten meddelade Danske Bank dessutom att den avser att skänka bort de bedömda vinster som banken kan ha gjort på transaktioner med koppling till penningtvätt i Estland under perioden 2007-2015 till välgörenhet. Beloppet och metoden är inte fastställd, men den berörda portföljen gjorde en total vinst på cirka 1,5 miljarder kronor under åren, påpekades det.

"Resultatguidningen exkluderar den förväntade negativa inverkan från transaktionerna i Estland", påpekar RBC.

Kärnprimärkapitalrelationen på 15,9 procent ligger förvisso över Danskes mål om 14-15 procent konstaterar RBC men lägger till att det trots allt var svagare än väntat.

De 1,5 miljarder danska kronorna i vinster som gjorts i Estland och som kan komma att doneras till välgörenhet utgör 20 baspunkter sett till kärnprimärkapitalrelation, framhåller RBC.

"Kärnprimärkapitalrelationen minskade med 50 baspunkter under kvartalet, främst som en följd av förvärvet av SEB Pension", skriver RBC.

Analyshuset anser att utskiftningsförväntningarna för innevarande helår, där 96 procent av resultatet väntas delas ut, ser ut att vara "för höga".

"Vi ser en press på totalutskiftningen för både 2018 och 2019", skriver RBC även.

Danske Bank-aktien tappar runt 7 procent på onsdagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom