Morgan Stanleys nya favoritmarknad

Morgan Stanley släppte i helgen så väl globala som europeiska investeringsstrategirapporter inför 2015. När det gäller regionala aktiemarknader har banken en ny favorit.

När det gäller de generella utsikterna har den globala konjunkturcykeln ytterligare tid kvar innan den toppar, menar banken. Framför sig ser man ur ett globalt perspektiv förbättrad ekonomisk tillväxt, en inflation som bottnar ut på nedsidan och fortsatt ackommoderande centralbanker.

Sammantaget ger det globala basscenariot stöd till aktier (vikt 4 av 5 upprepas*) och företagsobligationer (vikt 3 av 5 upprepas*). Även om aktievärderingarna redan är över sina historiska genomsnitt är de ”inte tillräckligt extrema för att förstöra festen”, konstaterar man vidare.

Statsobligationer skyr Morgan Stanley fortsatt (vikt 1 av 5 upprepas*) och man har börjat rekommendera undervikt när det gäller portföljandelen som ska hållas i kassa (vikt 2 av 5, tidigare 3 av 5*).

När det gäller regionala aktiemarknader är Japan bankens nya favorit (vikt 5 av 5*, tidigare 4 av 5) medan man är fortsatt positiva till USA och Europa (vikt 4 av 5 upprepas för båda*). Asien exklusive Japan är man neutralt inställda till (vikt 3 av 5 upprepas*) och likaså anser man fortsatt att tillväxtmarknadsaktier bör underviktas (vikt 2 av 5 upprepas*).

* Jämfört med bankens riktmärkesportfölj. Tidshorisonten på allokeringsförslagen är 6-12 månader. Skalan utgår från att 3 är neutral vikt, 1 maximal undervikt och 5 maximal övervikt.

När det gäller europeiska aktier är bankens prismål i basscenariot 1.560 för MSCI Europe-indexet, innebärande cirka 11 procents avkastning under 2015. Bakom prognosen räknar man med så väl 10 procents vinst per aktie-tillväxt som ytterligare multipelexpansion när det gäller p/e-talet.

Europeiska aktiesegment som bör överviktas innefattar cykliska sektorer, så som industribolag och konsumentvaror, samt finansaktier. Samtidigt bör defensiva sektorer underviktas, och banken sätter ”maximal undervikt” på läkemedelsbolag och förbrukningsvaror samt undervikt på energibolag. Telekomsektorn höjs från undervikt till neutral.

Inom den europeiska aktiekorgen ”vinnare på starkare US dollar” ingår svenska bolag som Ericsson, Getinge och Securitas.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets