Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

”Ericssons styrelse är för stor”. Bo Berggren tar bladet från munnen för första gången sedan utspelet för en vecka sedan då han påstod att Ericssons styrelse var den sämsta han suttit i. ”Genom erfarenhet från andra styrelser kan jag säga att Ericssons styrelse är för stor, det är en punkt”, säger Bo Berggren i en intervju på TV8 med journalisten Åke Ortmark när han frågar vad som är så dåligt med styrelsearbetet i Ericsson. ”En annan punkt är det arbetsutskott som finns, bestående av styrelsens ordförande, vice ordförande och den verkställande direktören. Ett sådant utskott kan göra att en person som inte är med i detta utskott känner sig lite mindre inne i styrelsearbetet”, säger Bo Berggren. ”En tredje punkt är att jag tycker nog att en styrelse bör besöka ett företags olika verksamheter lite oftare än Ericssons styrelse gjorde.”

Skakigt för börsens piloter. Börsens piloter, toppcheferna som är stora aktieägare i sina bolag, har ett skakigt år bakom sig. Securitas koncernchef Thomas Berglund är mest utsatt. Hans aktier har tappat 140 Mkr i värde. Nu minskar han sitt innehav i Securitas.

Philip Douglas son storägare i Ericsson. Alexander Douglas, 25, är en av Ericssons största privata aktieägare. Innehavet är värt mer än 100 miljoner kronor. Han är bosatt i Schweiz och är yngsta barnet till Philip Douglas. ”Jag tror väldigt mycket på LM. Jag började köpa LM 1998. På den vägen är det”, säger Alexander Douglas. Enligt SIS Ägarservice äger han cirka 1,9 miljoner aktier i telekomföretaget Ericsson, varav 1 560 000 A-aktier. Räknat på rådande börskurs är innehavet värt 107 Mkr, men bara för ett år sedan var samma aktier värda drygt 400 Mkr.

FINANSTIDNINGEN

27 miljarder att driva in. Svenska företags skuld till staten uppgår till 27 miljarder kronor. Det är betydligt mer än vad staten i år lägger ut på polis och rättsväsende. Det visar en sammanställning som Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC gjort för Finanstidningens räkning. UC:s siffror visar att summan av företagens skulder som ligger hos kronofogden uppgick till till 27,2 miljarder kronor under år 2000, av dessa är 98 procent skulder till svenska staten.

SEB:s fondchef tror på börsvändning. Björn Germer, ansvarig för SEB:s hedgefond, ser goda möjligheter till en återhämtning på börsen. Fonden står i beredskap att radikalt öka exponeringen mot aktier. ”Vi förbereder oss för att snabbt kunna öka nettoexponeringen mot europeiska aktier. Den bästa avkastningen på börsen ges historiskt när konjunkturen är som allra sämst, och jag ser därav väldigt goda möjligheter till en rejäl börsvändning. Det är antagligen dags att börja diskontera nästa cykel snart”, säger Germer.

SVENSKA DAGBLADET

Ny modell för avtalspension. Nära en halv miljon medlemmar i LO-förbundet Kommunal är på väg att få ett helt nytt system för sina avtalspensioner. Systemet skall bli individuellt och flexibelt och möjliggöra premier upp till 6,5 procent av lönen.

Framgångar döljer tappade andelar. Svenska exportföretag har tappat marknadsandelar inom alla högteknologibranscher – däribland telekom, läkemedel, fordon och flyg – under de senaste åren. Men detta uppvägs av att världsexporten totalt sett har vuxit, vilket gynnat Sverige.

DAGENS NYHETER

Hot om påskstrejk avvärjt. Det blir ingen strejk i den privata handeln inför påsk. Natten till i dag kom parterna överens om ett nytt treårigt avtal för 150.000 anställda i butiker och lager. Hela kvällen och början av natten pågick intensiva medlingsförhandlingar. Klockan två sade parterna ja till medlarnas slutbud. Sedan Handelsanställdas förbund fått igenom större lönepåslag än i förra medlarbudet och en låglönesatsning drogs varslet om storstrejk i den privata handeln tillbaka och avtalet med Handelsarbetsgivarna skrevs på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets