Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI SAS tar flyget till skatteparadis Flygbolaget SAS har sedan lång tid sålt delar av sin flotta till företag i skatteparadis. En genomgång som norska Dagens Næringsliv gjort visar att 60 procent av SAS luftflotta har andra ägare. En stor del av de hyrda flygplanen ägs av ansiktslösa företag i länder med extremt lågt skattetryck. Inte ens SAS högsta ledning vet vilka som ligger bakom bolagen i skatteparadisen. ”Så här gör alla i branschen sedan länge”, hävdar SAS finanschef Johan Törngren.

Kaos i Ordning & Reda Butikskedjan Ordning & Reda kostade finansmannen Gabriel Urwitz och hans riskkapitalbolag Segulah, som gick in som hälftenägare i bolaget 1996, 34 Mkr under fjolåret. Gabriel Urwitz flaggar nu för en försäljning av butikskedjan. ”Först måste vi städa upp i bolaget. Steg två blir att ta in en industriell partner som kan hjälpa till med den internationella expansionen. Men det kan ta flera år innan vi helt lämnar bolaget”, säger han.

Skalbolagskungen trollade bort 4 miljarder Efter att ha gäckat de svenska skattemyndigheterna i över ett decennium har finansmannen och skalbolagsexperten Bertel Nathhorst nu dragit sig tillbaka, vid 64 års ålder. En sammanställning från skattemyndigheterna visar att bolag knutna till Bertel Nathhorst undanhållit beskattningsbara vinster på sammanlagt över 4 miljarder kronor.

”De första fem åren handlade det om filmrättigheter som han köpte för att skapa fiktiva förluster och kvitta mot vinster, i början av 1990-talet gick han över till optioner för att skapa kvittningsbara förluster och de sista två åren var det flygplansleasing som gällde”, säger Susanne Sundin, skatterevisor hos skattemyndigheten i Stockholm.

SVENSKA DAGBLADET IT-bolagen flyr Hötorgsskrapa Hötorgsskrapan Hitechbuilding i Stockholm har drabbats hårt av IT-kollapsen. Hyresgästerna har flyttat ut i strid ström och idag står 25 procent av lokalerna outhyrda. Så sent som i juni förra året köpte statliga Vasakronan Hötorgsskrapan för 1,9 miljarder kronor. Men på Vasakronan är man övertygad om att det värsta är över. ”Om 6-8 månader ska vakansgraden vara högst 10 procent i Hitechbuilding”, säger VD Håkan Bryngelson.

Nolato-VD höjde lön trots katastrofresultat Nolato drabbades hårt av telekomkrisen under 2001 och tvingades både stänga fabriker och säga upp en tredjedel av personalen. Trots katastrofresultatet på minus 564 Mkr efter finansnetto kunde VD Tomas Sjölin höja lönen med cirka 12 procent. Enligt årsredovisningen fick han ut 2,7 Mkr i lön och ersättningar. Styrelseordföranden Roger Holtback fick 150 000 kronor i styrelsearvode men också 275 000 kronor i ”konsultarvode”.

DAGENS NYHETER Storägare tvekar om Nordea-optioner Nordeas planer på nya optionsprogram, som totalt handlar om 39 miljoner optioner, stöter på patrull hos storägare. AMF Pension gillar inte upplägget och planerar nu att ta kontakt med banken inför bolagsstämman om tre veckor. ”Programmet leder till en större utspädning än vad vi normalt sett accepterar som korrekt. Vi brukar sätta gränsen till 1 procent”, säger Christer Elmehagen, VD för AMF Pension, som äger 1,24 procent av kapital och röster i Nordea.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco