Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Morphic säjer Scanwind <br></br> till General Electric Energy

2009-08-13 12:26

Svensk vindkraftshistoria hamnar nu i amerikanska händer. GE Energy tar över norska Scanwind som bygger stora direktdrivna vindkraftverk, efterföljare till historiska Matilda på Gotland.

Den amerikanska vindkraftsjätten GE Energy går in tungt på den nordiska vindkraftsmarknaden.

I våras blev GE huvudleverantör till vindkraftsbolaget Arise Windpower, som har stora planer på vindparker i södra Sverige. Arise köper en helt ny GE-turbin på 2,3 MW som sägs vara specialutvecklad för nordiska förhållanden.

Nu går GE också in som tillverkare i Norden genom att ta över Karlskogaföretaget Morphics norska dotterbolag Scanwind och bli en utmanare till danska Vestas på Vestas hemmaplan.

Scanwind bygger stora, direktdrivna turbiner för extrema vindlägen. Enligt egen utsago är Scanwinds turber världens lättaste multimegawattsmaskiner – lika lätta som växellådsturbiner men utan växellådornas svagheter.

I dag står det 15 stora vindkraftverk på norska Hundhamerfjell alldeles vid havet i Nord Tröndelag. Två turbiner är på 3 MW och 13 stycken är på 3,5 MW.

Nästa steg är att ta fram ännu större turbiner för vindkraftsparker ute till havs och det är här som GE Winds intresse kommer in.

Utefter den norska kusten ska det byggas nya vindkraftsparker och i Storbritannien ska en ny stor koncessionsrunda snart inledas för ytterligare havsbaserade vindkraftsparker.

Scanwinds växellådslösa, direktdrivna turbiner med permanentmagneter väckte GE:s intresse redan i höstas när skuldtyngda Morphic flaggade för att man ville ha in en kapitalstark partner i sin vindkraftsverksamhet.

Nu gör GE ett klipp när man köper Scanwind för 130 miljoner kronor, varav 80 procent går till Morphic och 20 procent till norska NTE.

GE får Scanwind för hälften av vad företaget värderades till när Morphic tog över.

Scanwinds direktdrivna turbinkonstruktion kan härledas tillbaka till det tvåbladiga vindkraftverket Matilda, som gjort tjänst på Näsudden på Gotland i femton år innan hon revs förra året.

Matilda konstruerades och byggdes på det värmländska industribolaget KaMeWa:s fabrik i Kristinehamn, men det blev inget mer vindkraftverk än Matilda.

KaMeWa såldes till norska Kvaerner och då hamnade kunskaperna om direktdrivna turbinerna i Norge. Utvecklingen av de robusta vindturbinerna fortsatte och så småningom bildades företaget Scanwind, som i dag har 45 anställda.

Klicka här för att läsa fler nyheter på Ny Teknik!

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom