Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

MTG rasade nästan 13 procent på svag börs

2019-07-22 17:57
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stockholmsbörsen slutade ned 0,3 procent, Utöver MTG hade bland andra NCC en dyster dag.

Stockholmsbörsen handlades svagt nedåt på måndagen. Nyhetsflödet var måttligt, men efter förra veckans störtskur av rapporter kom i stället ett intensivt flöde av rekommendationsändringar. Dagens största rapportbolag MTG föll brant efter att tillväxtprognosen sänkts.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit med 0,3 procent till 1.601 och aktier för cirka 14,8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Före öppning rapporterade MTG, som knoppat av sin tv-verksamhet och nu är fokuserat på e-sport och gaming. Bolaget sänkte sin tillväxtambition för 2019 till en organisk försäljningsökning på mellan 8-12 procent, mot tidigare kring 15 procent. MTG ska professionalisera intäktsströmmarna från e-sport och inte bara producera "coola event", sade vd Jørgen Madsen Lindemann till Nyhetsbyrån Direkt. MTG-aktien föll med 12,7 procent.

Inom OMXS30 låg Boliden i topp med en uppgång på 4,7 procent. Aktien har höjts till köp, från tidigare behåll, av Nordea.

Autoliv fortsatte stiga på måndagen, med 0,6 procent. Efter fredagens kvartalsrapport har aktien höjts till köp av Nordea, som tror att bolaget kommer att fortsätta ta marknadsandelar. Handelsbanken och Baird har höjt sina riktkurser för Autoliv, medan ABG Sundal Collier, Kepler Cheuvreux och Barclays sänkt aktiens riktkurs.

I botten bland storbolagen fanns bankerna, som tappade mellan 0,7 och 2 procent med Handelsbanken som svagast för dagen. Nordea har sänkts till behåll från köp av Deutsche Bank och aktien föll 1,9 procent.

Stora Enso, som också rapporterade i fredags, har höjts till köp av Nordea. Aktien handlades upp 4 procent.

Ett annat bolag som visade siffrorna i fredags var Betsson, som hade en svajig utveckling på rapportdagen, och som sjönk på måndagen, ned 6,1 procent.

NCC:s rapport i förra veckan var svagare än väntat och aktien handlades också lägre på måndagen: minus 2,9 procent. Aktien har även sänkts av DNB från köp till behåll.

DNB valde att i stället höja NCC:s konkurrent Peab till köp, och aktien svarade med att lyfta 4,8 procent.

Nobias rapport för det andra kvartalet bjöd på ett resultat som var bättre än vad Nordea hade räknat med, och för det andra halvåret räknar banken med att kökstillverkaren ska börja uppvisa stabil vinsttillväxt igen. Rekommendationen höjdes till köp. Nobias aktie, som steg 7,7 procent i fredags på rapportdagen, fortsatte uppåt med ytterligare 6,9 procent på måndagen.

Även Scandic Hotels fortsatte uppåt efter rapport i slutet av förra veckan. Kepler Cheuvreux har upprepat rekommendationen köp. Aktien steg med 5,6 procent.

Medicinteknikbolaget Spectracure, som varit intensivt handlad på sistone, fortsatte att vara högt omsatt och lyfte 21,7 procent efter att i fredags ha backat kraftigt.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom