Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Muntert på Asienbörserna

2019-12-06 07:51
Foto: Johan Hallnäs / TT

Asienbörserna klättrade uppåt på fredagen efter förnyat hopp om handelssamtal mellan Kina och USA. Energibolag steg på förhoppningar om att fredagens Opec-möte ska rendera i nya utbudsminskningsåtgärder och leda till prisförstärkning i oljemarknaden.

Hongkongbörsen gick i täten för den asiatiska uppgången. Hang Seng stod 0,8 procent högre. De kinesiska fastlandsbörserna i Shanghai och Shenzhen steg 0,2 respektive 0,6 procent.

I Japan var Nikkei 225 upp 0,2 procent, medan Kospi i Sydkorea steg 1,1 procent. Indextungviktaren Samsung steg över 2 procent.

Olje- och energibolagsaktier var tydligt högre, sedan oljepriset försvarat de senaste dagarnas rejäla uppgångar, som skett i ljuset av förväntningar om utökade utbudsminskningar från oljekartellen Opec.

USA:s president Donald Trump stod för positiva tongångar om handelssamtalen med Kina i nya uttalanden på torsdagen. Frågetecken finns det dock fortsatt gott om i frågan, givet att Kina fortsatt kräver att nästa runda tullar ställs in i gengäld för att gå med på det så kallade fas ett-avtalet.

"Många spelare har fallit in i ett vänta-och-se-läge eftersom det råder brist på en egentlig vink om var handelssamtalen är på väg inför kommande makrodata och Federal Reserve-beslut. Det är i alla fall rätt tydligt att stämningen är positiv", sade Yasuo Sakuma, investeringschef på Libra Investments, till Reuters.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom