Muntra siffror för Munters

Fukthanteringsbolagets vinst och omsättning kom in högre än väntat.
Muntra siffror för Munters - munters-700_binary_6848910.jpg

Munters redovisar ett justerat ebita-resultat på 107 miljoner kronor för det första kvartalet 2019.

Ett genomsnitt av fyra analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var 91,7 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 1.663 miljoner kronor, mot ett analytikersnitt på 1.556 miljoner. Den justerade ebita-marginalen blev därmed 6,4 procent mot prognossnittet på 5,9 procent.

Orderingången landade på 1.949 miljoner kronor, mot ett snitt på 1.766 miljoner.

Munters upprepar sin prognos om ett väsentligt förbättrat justerat ebita-resultat för helåret 2019 till följd av Munters Full Potential Program.

Det framgår av delårsrapporten.

”Programmet utgör en utstakad väg mot förbättrade resultat de närmaste åren och vi är övertygade om att vi kommer att kunna komma på rätt spår igen för att nå vårt mål på medellång sikt om en årlig organisk nettoomsättningstillväxt på 5 procent och en justerad ebita-marginal på 14 procent”, skriver vd Johan Ek.

Han uppger att den trestegsplan för att ta Munters till sin fulla potential, som lanserades i februari, löper enligt plan och att de första effektiviseringsåtgärderna och besparingarna realiseras som planerat.

”Det ger oss ytterligare tillförsikt att vi är i en bra position att nå våra mål på medellång sikt för våra aktieägare och att våra planer står sig väl”, resonerar Munters-chefen.

Han anser att bolaget under det första kvartalet redovisade en stabil ökning av orderingången och en nettoomsättning och resultat i linje med företagets förväntningar.

”Koncernens justerade ebita var lägre än för motsvarande period föregående år påverkade av förutsedda förluster inom undersegmentet Data Centers inom Airtech. Undantaget Data Centers redovisade Airtech solida ökningar av både nettoomsättning och justerad ebita. En stark nettoomsättningstillväxt noterades i undersegmenten Industrial, Data Centers och Mist Elimination, samt inom Services”, skriver Johan Ek.

Bolaget har ingen ny information att ge när det gäller avsikten att stänga den europeiska Data Center-fabriken.

Inom Foodtech fortsatte verksamheten i Kina att påverkas av den osäkerhet på marknaden som orsakas av den afrikanska svinpesten.

”Även om vi noterade en viss tillväxt i USA och Europa var den totala orderingången lägre jämfört med första kvartalet föregående år. Nettoomsättningen ökade något och justerad ebita låg på samma nivå som föregående år”, uppger Munters-chefen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.