Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Myfc:s ordförande Jörgen Lantto: Därför får Björn Westerholm lämna vd-posten

2019-05-07 13:38
Jörgen Lantto. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Bränslecellsbolaget Myfc:s vd-byte, där Peter Friedrichsen ersätter Björn Westerholm, sker för att försöka få fart på intäkterna.

"Uppdraget som Peter har är att med fräscha ögon se hur vi snabbare kan nå intäkter. Det handlar om hur vi bättre kan hitta sätt att få kunder att jobba tillsammans med oss och därmed skapa intäkter", säger Myfc:s styrelseordförande Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt.

Han konstaterar att Myfc egentligen inte har haft några intäkter att tala om.

Har Björn Westerholm gjort fel?

"Det finns säkert flera olika skäl till att bolaget inte har lyckats få några intäkter. De produkter man har tagit fram har inte levererat tillräckligt bra egenskaper för kunden. Det är klart att som vd är man ytterst ansvarig för det", säger Jörgen Lantto och tillägger:

"Vid något tillfälle är det läge att ta in nytt blod och nu är en bra tidpunkt för det. Björn har jobbat med det här länge och han har kämpat på."

Peter Friedrichsen ska nu göra en strategisk översyn av bolaget, dess produkter och utvecklingsprojekt. En översyn som planeras vara färdig i tid för årsstämman den 11 juni.

Hittills har Myfc egentligen varit aktieägarfinansierat och endast haft en blygsam försäljning av sin egen produkt, den bränslecellsbaserade powerbanken Jaq Hybrid. För ett år sedan beslutade också bolaget att göra en satsning för att integrera sin bränslecellsteknologi i mobila enheter, som smartphones och powerbanks, utöver satsningarna mot fordonsindustrin.

Enligt Jörgen Lantto handlar det om att Myfc:s affärsmodell går från B2C (konsumentinriktad) till B2B (företagsinriktad).

Krävs det att ni fokuserar verksamheten?

"Det får översynen utvisa. Vi ska inte utesluta någonting, men vi har ju jobbat med de två benen (mobila enheter och fordonsindustrin, reds anm). Vi hoppas och tror att det finns värden inom bägge de här benen som vi kan realisera. Vi ska helt enkelt se hur vi kan få ut maximalt av värden utifrån var vi är just nu. Jag tror att det kommer att bli så att vi kommer att intensifiera någonting och prioritera ned något annat", säger Jörgen Lantto.

Han förklarar att det som Myfc inte har lyckats med hittills är att integrera bolagets teknologi med kunder eller partner tidigare i processen så att kostnader och färdigställandet av teknologin kan delas samtidigt som den får förankring i industrin.

Är det något fel på er teknologi?

"Det är egentligen först de senaste tolv till 18 månaderna som vi har lagt ned tid och energi på fordonsindustrin. Vi har ju gjort en lösning som inte bara innehåller egen bränslecell utan även eget bränsle och vi har en annan arkitektur än andra som bas för bränslecellsteknologi som är gynnsamma i små miljöer, som en smartphone. Nu handlar det om att visa upp att det kan användas för större miljöer, som i fordonsindustrin."

Jörgen Lantto framhåller att allteftersom fordonsindustrin fortsätter att jobba med elektrifieringen har intresset ökat för att titta på Myfc:s lösning.

"När man är ett litet bolag handlar det också om att komma in i rätt delar av organisationen hos kunden. Vi är fortfarande övertygade om att det finns stor potential för vår teknologi. I fordonsindustrin är det uppenbart att batterier inte kommer att räcka för att lösa hela elektrifieringen. Vi erbjuder en bra kompletterande lösning till batterierna och där har vi ett makroperspektiv som absolut är gynnsamt att jobba inom."

Per årsskiftet uppgick Myfc:s likvida medel till 52 miljoner kronor och sedan har 40 miljoner kronor, före emissionskostnader, tagits in i en emission. Hur mycket pengar som verksamheten har nyttjat under det första kvartalet presenteras i rapporten den 31 maj.

Hur länge räcker pengarna?

"Det är en del av översynen som vi ska göra nu. Vi ska titta på vad det finns för förutsättningar att finansiera bolaget framåt, om det kan ske via ytterligare ägartillskott, emissioner eller om vi kan få kunder som finansierar färdigställandet av produkter."

Jörgen Lantto, som tidigare var vd för Fingerprint Cards, har suttit i Myfc:s styrelse sedan i slutet av 2016 och varit ordförande sedan våren 2018. Per årsskiftet ägde han drygt 0,9 miljoner aktier i Myfc, motsvarande drygt 1,3 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom