Mystiska ägare bakom snabblån

Den svenska snabblånebranschen är en härva av bristfällig information, ljusskygga ägare och komplicerade bolagskonstruktioner.

Affärsvärlden har försökt kartlägga aktörerna bakom de allt populärare sms-lånen. Företeelsen är relativt ny och har bara funnits i Sverige i cirka 2 år. Trots att affärsidén är relativt ny så finns det redan minst ett trettiotal långivare som gärna lånar ut pengar till skyhöga räntor. (Se tabell intill.)

För att få en inblick i hur företagen är uppbyggda har Affärsvärlden granskat de officiella årsredovisningar som finns tillgängliga. Det gäller de långivare där vi har kunnat hitta vilket bolag som ligger bakom. De mest obskyra företagen har endast en e-postdress som enda kontakt med sina kunder.

Flera av långivarna är också bara varumärken med samma bolag bakom. I flera fall är det också ett annat bolag än det som ”driver” verksamheten som lånar ut pengarna – detta anges nästan aldrig.

Samtidigt finns några mer etablerade företag med en mer normal kundtjänst som man kan ringa och skicka brev till, en del skriver till och med ut vilket företag som står bakom lånet.

När Affärsvärlden har granskat de bolag vi har hittat har vi mötts av en ogenomtränglig djungel av korsägda företag, kommanditbolag och utländska filialer.

För de flesta företagen är det omöjligt att få fram en omsättningssiffra eller vilka personer som ligger bakom. Många bolag är också nystartade vilket gör att de ännu inte lämnat in någon årsredovisning. Det är en omöjlighet att få fram en tillförlitlig uppgift på hur mycket branschen omsätter.

Ett företag som hoppat på snabblånetrenden och som det går att få information om är Exchange Finans. Företaget har funnits i många år och är från början ett valutaväxlingsföretag med åtta kontor, ett av dem finns på Sveavägen i Stockholm. Företaget står bakom www.smakrediter.se. Styrelseordförande i Exchange Finans är Staffan Wilow som också är delägare i advokatfirman af Petersens samt ordförande i Svenska Kreditföreningen.

Ett annat företag som ligger bakom flera smslån är IPP Sweden AB. Styrelseordförande är Lars Hjorth som fram till 2001 satt i Vattenfalls styrelse. Tidigare har han också varit vice vd för KF Detaljhandel och vd för OK Petrolum.

Ett av de mest kända och största företagen är Folkia. Det är också ett av få företag där det går att hitta relevant information. Under 2007 omsatte Folkia AB 43 miljoner kronor. Initiativtagare och styrelseordförande i Folkia är Hördur Bender, tidigare vice vd på Metro och grundare av bland annat resesajten Mr Jet.

Under 2008 har Folkia gått samman med norska Folkefinans AS. Det nya bolaget har också tagit in över 100 miljoner norska kronor i eget kapital och satsar på en offensiv expansion under de kommande åren. Bolaget hoppas alltså att finnas i många år till eller som det skriver på sin hemsida ”vi finns här för dig”

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets