Nasdaq vill ta över bankernas dark pools

Nasdaq OMX har närmat sig flera storbanker med förslaget att börsoperatören ska ta över deras så kallade "dark pools" och planerar att söka tillstånd för att göra det.

Det uppger Nasdaqs vd Robert Greifeld för Wall Street Journal, skriver Reuters. Det nya initiativet ska vara ett svar på kundernas behov och ingen strategisk förändring, enligt Greifeld.

Börserna har förlorat marknadsandelar till mäklardrivna alternativa handelssystem, inklusive ”dark pools”, delvis för att mäklarna försöker undvika höga börsavgifter.

Dark pools är mäklardrivna elektroniska handelsplatser och flera storbanker har sådana. De tillåter investerarna att handla anonymt och offentliggör handelsdata efter att handeln skett, vilket minskar risken för andra på marknaden kommer känna till köparen eller säljarens intentioner och flytta aktiekursen mot dem.

Dark pols har också hamnat under granskning för oro att de mörkar marknaderna och driver iväg för stora volymer från de traditionella börserna och gör de svårt för investerna att se efterfrågan och potentiellt snedvrida aktiekurserna.

Citigroup meddelade förra månaden att de kommer stänga sin alternativa handelsplats LavaFlow, delvis på grund av kostnadsskäl. Wells Fargo stängde sin dark pool i oktober till följd av svag efterfrågan från kunderna.

Bankernas kostnader har gått i taket och det är Nasdaqs jobb att fundera på hur bolaget kan hjälpa dem med att lösa det problemet, uppger Greifeld.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets