Nätdejtingbolag stäms av FTC

Nätdejtingbolaget Match har stämts av den federala amerikanska handelskommissionen, FTC.
Nätdejtingbolag stäms av FTC - match-700_binary_6972807.jpg

Bolaget anklagas enligt Wall Street Journal för att ha använt sig av fingerade kärleksannonser på nätet för att locka läsare att teckna abonnemang på Matchs tjänster.

Match avser att bestrida FTC:s anklagelser.

”FTC har feltolkat intern e-post och lutar sig mot särskilt utvald data för att göra oerhörda anklagelser, och vi tänker kraftfullt försvara oss mot anklagelserna i rätten”, kommenterade Match.

Fram till maj 2018 skickade Match, enligt FTC, ut e-post till icke-abonnenter med budskapet att någon hade visat intresse för dem. Men mottagarna av utskicken från Match, som i många fall köpte abonnemang på tjänsten, var ovetande om att de parter som ”visat intresse” för mottagarna i många fall var lurendrejare.

”Vi tror att Match.com lurade folk att betala för abonnemang genom meddelanden som företaget visste kom från skojare”, skrev Andrew Smith, chef för FTC:s avdelning för konsumentskydd, i en kommentar.

Match uppgav sig inte känna till data FTC hänvisat till, som visat att mer än hälften av de direktmeddelanden och favoritmarkeringar som tjänstens användare mottagit under ett antal kontrollmånader mellan 2013 och 2016 kom från konton som Match själva hade identifierat som falska.

Enligt Match har FTC felaktigt benämnt dessa interaktioner som bedrägliga, medan den stora majoriteten av dem snarare bestod av så kallade spamutskick. Bolaget uppger vidare att det har avskaffat direktmeddelanden och favoritmarkeringar. E-post, där bedrägerifrekvensen sedan 2013 varit under 1 procent, är numera den huvudsakliga formen av kommunikation på sajten.

Matchs aktie backade cirka 2 procent i onsdagskvällens handel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets