Nato bildar spjutspetsstyrka

Nato har vid dagens toppmöte beslutat att bilda en "spjutspetsstyrka" med kort insatstid som ska vara baserad i Östeuropa.

Det säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens.

Rasmussen gav ingen detaljerad bild av den kommande styrkans förmåga, men enligt uppgifter inför mötet ska styrkan bestå av totalt 4.000 soldater med en insatstid på 48 timmar. Det är ännu inte bestämt var styrkan kommer att vara baserad och var anläggningar för ett mottagande kommer att placeras.

”Bland annat de baltiska länderna, Polen och Rumänien har sagt sig vara villiga att ha mottagningsanläggningar”, säger Rasmussen.

Spjutspetsstyrkan är en del av den större ”handlingsplanen för beredskap” som Nato-ländernas ledare kom överens om idag. Enligt Rasmussen kommer Natos närvaro i Östeuropa nu bli mer synlig.

”Jag tycker att det skickar ett väldigt klart budskap till Moskva”, säger han.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets