Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Navalnyj dömd för förskingring

2013-07-18 13:28

Den kände ryske regimkritikern och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fälldes på torsdagen för förskingring av en domstol i Kirov och döms till fem års fängelse, meddelar domstolen. BBC rapporterade att han log resignerat när domen lästes upp.

Domaren sade att Navalnyj gjort sig skyldig till förskingring av pengar från ett statligt timmerbolag 2009, då han arbetade som obetald rådgivare åt guvernören i Kirovregionen.

EU fördömer domen mot Navalnyj och anser att anklagelserna om förskingring är obekräftade och att fängslandet av regimkritikern väcker "allvarliga frågor" om rättssäkerheten i Ryssland, rapporterar AFP.

En talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, sade att Ashton är "oroad över den fällande domen och fängelsestraffet".

En av Rysslands mest kända fångar, den förre oljemagnaten Michail Chodorkovskij, är inte förvånad över domen, enligt Interfax.

– Den fällande domen var väntad och oundviklig. I Ryssland är det inte ovanligt att döma sina politiska motståndare, säger Chodorkovskij som avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff.

USA ser domen som "politiskt motiverad" och USA:s Rysslandsambassadör Michael McFaul säger sig vara "djupt besviken", rapporterar Reuters.

Navalnyj nekar till anklagelserna, som han menar är fabricerade för att undanröja honom då han ses som en potentiell rival till president Vladimir Putin.

Regimkritikerns försvarsadvokater meddelade omedelbart efter straffets tillkännagivande att de kommer att överklaga domen inom den lagstadgade betänketiden på tio dagar, rapporterade Interfax. Han kommer i väntan på att domen vinner laga kraft hållas i häkte i Kirov.

Navaljnyj hade tänkt ställa upp i borgmästarvalet i Moskva i september, men har nu bestämt sig för att dra sig ur och uppmanar till bojkott av valet, uppger en talesperson för honom enligt AFP.

Navalnyj, som är en mycket aktiv twittrare, har flera gånger kommenterat att domaren upprepar allt som åklagarna sagt.

"Det blir inget trevligt som ett frikännande eller så", skrev han nyligen.

Moskvabörsen vände nedåt när Navalnyj dömdes till fängelse, rapporterar Interfax.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom