NCC kan notera bostadsutvecklingen

NCC har beslutat om omorganisering av bolaget, enligt ett pressmeddelande. Det innebär att sju affärsområden blir fem och att bolaget överväger en utdelning och notering av bostadsutvecklingen i NCC Housing.

Byggbolaget kommer under hösten att presentera en ny strategi för de kommande fem åren som bland annat innebär ett ökat fokus på tillväxt i Norden inom bygg och anläggning.

NCC:s styrelse har beslutat om en ny organisation, och har dessutom gett ledningen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att skapa ett självständigt börsnoterat bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing och dela ut det till aktieägarna genom en så kallad Lex Asea.

NCC:s nya strategi som sjösätts vid årsskiftet innebär bland annat att NCC ska fokusera på lönsam tillväxt med fokus på bygg och anläggning.

I syfte att öka förutsättningarna för lönsam tillväxt inför NCC därför från årsskiftet en ny organisation där sju affärsområden blir fem. De fyra landsbaserade Construction-enheterna delas i två nordiska affärsområden, NCC Infrastructure och NCC Building. NCC Roads bildar det nya affärsområdet NCC Industry, exklusive vägserviceverksamheten som flyttas till NCC Infrastructure. NCC Housing och NCC Property Development kvarstår som affärsområden.

NCC uppskattar att kostnaderna förknippade med omorganisationen kommer att uppgå till 250 miljoner kronor och huvudsakligen belasta NCC:s resultat i det fjärde kvartalet 2015 och det första kvartalet 2016. Viss övertalighet kan också uppstå, enligt bolaget.

Styrelsens ambition är att slutföra analysen om en notering av NCC Housing under hösten och återkomma till aktieägarna med mer information i delårsrapporten den 6 november.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco