Ned på Wall Street efter ny handelskonflikt

USA-börserna föll på fredagen efter att Donald Trump överraskat marknaden med hot om tullar på importen av alla varor från Mexiko.
Ned på Wall Street efter ny handelskonflikt - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 1,4 procent till 24.815. Det bredare S&P 500 sjönk 1,3 procent till 2.752 och tekniktunga Nasdaq Composite backade 1,5 procent, till 7.453.

Donald Trump skrev på twitter att USA från och med den 10 juni kommer att införa importtullar på 5 procent på alla varor från Mexiko till dess att inflödet av illegala immigranter till USA från Mexiko stoppas. Tullarna höjs därefter gradvis till dess att problemet är löst, dock som högst till 25 procent den 1 oktober.

Mexikos president Andrés Manuel López sade att landet inte kommer svara med desperation på Trumps hot utan i stället försöka verka för dialog.

“Mexiko vill förmodligen hitta en lösning, men jag tror inte de ens vet vad de ska lösa”, sade Tim Ghriskey, chefinvesteringsstrateg vid Inverness Counsel, till Reuters.

Biltillverkarna var bland de aktier som drabbades hårdast av tullutspelet. Aktier som Ford och GM var ner 2,4 respektive 4,3 procent.

Vid sidan av den nordamerikanska handelskonflikten meddelade det kinesiska handelsdepartementet att det ska ta fram en lista på “icke tillförlitliga enheter” riktade mot utländska företag som skadar kinesiska företags intressen.

Bland övriga bolag föll Gap 9,3 procent efter att presenterat siffror för första kvartalet på torsdagen. Jämförbar försäljning sjönk med 4 procent, mot ett förväntat tapp på 1,2 procent.

Constellation Brands, som har bryggeriverksamhet i Mexiko, tappade 5,8 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 8 punkter till 14 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.