Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nedåt för modehandeln

2016-04-12 06:21
Foto: Hasse Holmberg / TT

Påskhelgen påverkade modehandeln negativt i mars och såväl försäljningen i klädhandeln som i skobutikerna minskade under månaden.

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, sjönk med 0,3 procent i mars jämfört med samma månad förra året. Motsvarande utfall för försäljningen i skobutikerna visar en nedgång med 3,8 procent.

Den ackumulerade försäljningen hittills i år för klädhandeln är upp 1,9 procent, medan skohandeln stigit med 2,3 procent.

"Som förväntat blev modehandelns försäljning i mars tämligen odramatisk. Påsken, som är stark negativ för modehandeln, tävlade mot en svag mars förra året och de krafterna tog i stort sett ut varandra, framförallt för klädhandeln", konstaterar Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström.

"Eftersom påsken förra året inföll i april borde vi se en stor ökning i månaden men å andra sidan var det en stark jämförelsemånad förra året på närmare 3 procent för kläder och 2,5 procent för skor. Med detta i minnet tror jag dock att vi trots allt kommer att få se en positiv försäljningsutveckling under innevarande månad", fortsätter han.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom