Nedåt för svensk tillverkningssektor

2016-03-01 07:48 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Vahid Salemi/TT

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tillverkningssektorn sjönk till säsongsrensade 51,7 i februari från reviderade 55,4 i januari (preliminärt 55,5).

Analytikernas genomsnittsförväntningar låg på 54,7 enligt SIX News sammanställning av analytikers estimat. Intervallet i förväntningarna sträckte sig mellan 54,0 och 55,7 med en median på 54,7.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

"Noteringen var den lägsta sedan augusti 2014 och underbyggdes av en bred nedgång. Det markanta tappet i delindex för orderingång svarade för det enskilt största negativa bidraget (-2,6 indexenheter) till PMI-total", kommenterar Swedbank och Silf som sammanställer indexet.

Delindex för orderingång föll med 8,5 indexenheter till 48,1 i februari, den första månaden med krympande orderingång sedan 2013. Både hemmamarknadens och exportmarknadens orderingång upplevdes svagare och bägge indextalen noterades under 50-strecket.

"Att orderstockarna därtill föll talar heller inte för en stärkt efterfrågan under februari månad. Enskilda månader kan dock vara volatila och bör tolkas med försiktighet. Framtida månader får således avgöra ifall februari månad utgör ett trendbrott eller ej", kommenterar Silf och Swedbank.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom