Nedåt för svensk tjänstesektor

Inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk i februari.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn sjönk till säsongsrensade 56,7 i februari från 57,9 i januari, enligt Swedbanks och Silfs sammanställning.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Enligt SIX News enkät med analytiker förväntades en nivå på just 56,7 under månaden. Intervallet i förväntningarna sträckte sig mellan 56,0 och 57,5 med en median på 57,0.

“På uppsidan bidrog delindex för affärsvolym med 0,4 indexenheter medan leverantörernas leveranstider, nya order och sysselsättning påverkade huvudindex negativt”, skriver Swedbank och Silf som sammanställer indexet.

Samtidigt som delindex för affärsvolym steg till 59,9 i februari vittnar index för planerad affärsvolym om en avtagande ökningstakt för kommande halvår. De dämpade planerna sammanfaller med ett lägre delindex för orderingång som noterades till 56,8. Även index för orderstockarna föll men indextalet är fortfarande i tillväxtzonen, uppger Swedbank och Silf.

“Delindex för sysselsättning föll till 56,4 i februari från 58,8 i januari. Emellertid indikerar ett tre-månaders glidande medelvärde att behovet av nyanställningar fortsätter att öka, vilket också bekräftas av att delindex legat över 50-strecket sedan februari ifjol”, fortsätter de.

Index för leverantörernas insatsvarupriser föll tillbaka från föregående månads 54,8 till 50,7 i februari.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG