Nedåt för tillverkningssektorn i EMU

2016-02-01 09:33 Affärsvärlden SIX

Inköpschefsindex för tillverkningssektorn i EMU uppgick till 52,3 i januari, jämfört med 53,2 i december, enligt definitiv statistik. Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var 52,3.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 indikerar tillbakagång. Indexet baseras på svar från 1.500 inköpschefer.

Pristrycket låg fortsatt på nedsidan i början av 2016. Produktionskostnaderna föll för femte månaden i rad och minskade i den högsta takten sedan januari 2015.

Nedgången för inköpskostnaderna var speciellt hög i januari, då deflationstakten accelererade till den näst högsta takten på 6,5 år. Alla länder som ingår i indexet rapporterade nedgångar.

"Om inbromsningen i företagsaktiviteten inte var nog för att oroa politikerna, föll producentpriserna i den snabbaste takten på ett år vilket leder till ytterligare oro för att deflationen biter sig fast", kommenterade Markits chefsekonom Chris Williamson.

"Undersökningsstatistiken signalerar en årlig tillväxttakt för produktionen i tillverkningssektorn på endast 1,5 procent i början av året. Därmed kommer statistiken sannolikt öka trycket på ECB att expandera centralbankens stimulansprogram redan i mars", fortsatte Williamson.

Tysklands inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till 52,3 i januari enligt definitiv statistik, jämfört med 53,2 månaden innan. Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var 52,1.

Frankrikes inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till 50,0 i januari, att jämföra med 51,4 månaden innan, enligt definitiv statistik. Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var 50,0.

Italiens inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till 53,2 i januari, vilket kan jämföras med 55,6 månaden innan. Det väntade utfallet var 55,0.

Spaniens inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till 55,4 i januari, jämfört med 53,0 månaden innan.

Marknaden hade räknat med 52,5 enligt Reuters.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom