Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nedåt på Stockholmsbörsen

2016-07-26 09:37
Foto: TT

Volvo, SSAB och Nokia backar.

Stockholmsbörsen inledde ungefär som förväntat på tisdagen med en start omkring nollan under den första kvarten. Därefter har börsen tryckts nedåt och tendensen är vikande. Även i Frankfurt och Paris pekar pilarna nedåt, medan Londonbörsen fortfarande är på plus.

SIX Generalindex var vid klockan 09.56 ned med 0,6 procent till 474 och OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 1.376. Omsättningen var 1,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Bland sektorindexen noterade IT den sämsta utvecklingen med ett nedställ på 1,1 procent. I sektorn föll Hexagon 0,9 procent, efter sänkt rekommendation från Swedbank, medan Fingerprint Cards var ned 2,5 procent.

Sektornedgångarna stannar inte vid IT utan det är brett nedåt på börsen. I verkstadssektorn tar Volvo och SKF stryk med kursnedgångar på 1,9 respektive 2,0 procent. Investmentbanken Jefferies har gjort en verkstadsgenomgång och dragit ned rådet för de båda svenska klenoderna.

Skogsbolaget UPM-Kymmene ökade 3,7 procent efter delårsrapporten som överträffade marknadens förväntningar över den justerade rörelsevinsten under andra kvartalet. Bolagets största affärsområde Paper ENA noterade en bättre pappersmarginal än väntat. Kollegan Stora Enso steg 0,7 procent i sympati.

På den svenska rapportarenan har också BioInvent kablat ut siffror som visade en förlust på 27 miljoner kronor i andra kvartalet, två miljoner sämre än resultatet motsvarande period i fjol.

Senare i dag kommer Swedol med delårsrapport. BioInvent sjönk 1,9 procent medan Swedol var upp 0,8 procent.

Annars är det en hel del intressanta utländska rapporter i dag, bland andra Caterpillar och Paccar, samt Apple som sent i kväll lämnar siffror för det senaste kvartalet. Intressant också är att följa Freeport McMoRans rapport i eftermiddag då de bland annat avslöjar produktionstal för gruvan Tenke i Kongo, där även Lundin Mining har stort ägarintresse. Lundin Mining sjönk 1,4 procent.

På makrofronten inleder i dag de amerikanska Demokraterna sitt partikonvent vilket pågår fram till torsdag. Och från statistikkontoren i USA väntas siffror över bland annat försäljning av nya hus samt konsumenternas förtroende.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom