Nederländerna inför tuffare bankkapitalkrav

Nederländerna går vidare med att införa tuffare bankkapitalkrav och kommer att kräva att landets storbanker har en bruttosoliditet på 4 procent år 2018.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Bruttosoliditet beräknas som bankens eget kapital i relation till bankens totala tillgångar, och är ett icke riskjusterat kapitalmått. Bankernas kapitalrelationer som ställs mot de nuvarande kapitalkraven beräknas dock i regel i relation med riskvägda tillgångar.

Svenska finansmyndigheter har olika syn på huruvida svenska banker bör underkastas ett bruttosoliditetskrav som är skarpare än vad den internationella regleringen eventuellt kommer att landa i.

Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson är skeptisk till bruttosoliditetsmåttet, och han har därmed en annan uppfattning än Riksbankens ordförande Stefan Ingves som anser att ett bruttosoliditetskrav på 5 procent för svenska banker vore lämpligt efter en infasningsperiod.

Martin Andersson anser inte att Sverige bör införa tuffare krav avseende bruttosoliditet än det krav på 3 procent som diskuteras på internationell regleringsnivå.

Finansinspektionen anser att ett bruttosoliditetskrav visserligen kan fylla en viktig funktion för att upprätthålla den finansiella stabiliteten i Sverige som en säkerhetsspärr som sätter ett golv för hur lågt kapitalkravet kan falla relativt bankernas bruttotillgångar.

De nackdelar som måttet medför innebär dock att det inte bör införas på en så hög nivå att det träder in som huvudsaklig kapitalrestriktion i stället för det riskvägda kapitaltäckningskravet, anser FI.

Martin Andersson menar att den dag kravet blir bindande kommer banker att uppmuntras att öka sitt risktagande.

”Jag tycker inte att det är ett bra sätt att styra en bank på”, sade han vid SvD Bank Summit i början av december.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.