Nedgång väntas på börsen

2016-03-07 07:11 Affärsvärlden SIX
Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, exteriör. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen med en dragning nedåt.

Terminerna antyder en smärre nedgång när Europabörserna drar i gång dagens handel.

Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin sjönk med justerade 0,1 procent i januari jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med en nedgång på 0,3 procent.

USA-börserna svängde en hel del under fredagens session. Placerarna var inte riktigt på det klara med hur jobbsiffrorna skulle tolkas. Stängningen för S&P-index var 0,1 procent högre jämfört med nivån vid Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna går upp under morgonen. Kina satte under helgen målet för BNP-tillväxten till intervallet 6,5-7 procent för 2016 och åtminstone 6,5 procent i genomsnitt för de kommande fem åren.

Europaterminerna pekar lätt ned. FTSE 100 futures visar -0,3 procent, CaC 40 futures -0,3 procent och Dax futures -0,2 procent.

Oljepriserna fortsätter upp under morgonen. Brenten handlas till 39,18 dollar per fat, vilket är den högsta nivån sedan mitten av december.

Lundin Petroleum har borrat torrt vid 16/4-6S i Luno i Nordsjön.

Astra Zenecas dotterbolag Medimmune har fått en snabbspårsstatus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för influensakuren MEDI8852. Snabbspårsstatusen är till för att snabba på utvecklingen och den regulatoriska processen för att ta fram ett läkemedel där behovet av behandling är stort.

Moberg Pharma har ingått ett avtal med Strides Pharma kring avyttring av varumärkena Jointflex, Fergon och Vanquish för en total köpeskilling om 10 miljoner dollar plus lagervärdet vid tillträdet.

Dagens Industri ser ett fyndläge i Husqvarna och spår att 2017 kommer att bli ett riktigt bra år med sikte på fortsatt vinsttillväxt. Rekommendationen är köp och målkursen 73 kronor på 12 månaders sikt. Fredagens slutkurs var 54,80 kronor.

SSAB var en av förra veckans verkliga kursvinnare, men Dagens Industri är ändå osäkra på den fortsatta utvecklingen för bolaget och aktien.

Svenska Dagbladet ger köprekommendation för konsultmäklaren eWork. Tidningen spår att aktien kommer att ta sig över 100 kronor på lite sikt. Fredagens slutkurs var 70,80 kronor.

I senaste numret ger Börsveckan köpråd till Mr Green och Raysearch. Elekta får rådet avvakta då tidningen bedömer att man bör invänta ett lägre pris runt 50 kronor för att få betalt för risken. Scandidos får också rådet avvakta. Vidare sänker tidningen rekommendationen för Tobii till behåll, från tidigare köp. Trots att stort kursfall i stålgrossisten BE Group ser Börsveckan inte någon snar vändning i aktien.

Garo, ett bolag som utvecklar och tillverkar produkter och lösningar för elinstallationsmarknaden, planerar att noteras på Stockholmsbörsen den 16 mars.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom