Nedgång väntas på börsen

2016-02-09 07:25 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen väntas öppna med nedgångar av terminerna att döma. I Asien backar börserna brett, med störst nedgång i Japan. Kina fortsätter att fira det nya året och har stängda marknader.

De asiatiska nedgångarna följer gårdagens börstapp i västvärlden där europeiska Stoxx 50-index var ned med 3,0 procent och amerikanska S&P-index var ned 1,4 procent.

I Sverige tuggar rapportsäsongen vidare och i dag var det dags för Handelsbanken som sista svenska storbank att bekänna färg. Handelsbanken redovisade ett räntenetto i fjärde kvartalet som var starkare än analytikerna hade väntat. Utdelningen, uppdelad i en ordinarie utdelning och en extrautdelning, blev också högre än förväntningarna. Något svagare blev dock rörelseresultatet och nettoresultatet för banken.

Kvar i banksektorn har Swedbank meddelat att vd Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan. Detta enligt ett styrelsebeslut. Birgitte Bonnesen har pekats ut som tillförordnad vd.

Comhem redovisar större förluster i fjärde kvartalet än vad analytikerna hade väntat. Styrelsen förslag till utdelning blev dock högre än analytikerförväntningarna. Bolaget justerar ebitda-marginalen för 2016 till att vara "stabil" från tidigare att "minska något".

Säkerhetsbolaget Securitas organiska tillväxt var starkare än väntat i det fjärde kvartalet. Rörelsemarginal och resultat före skatt var dock lägre än väntat. Utdelningen höjs till 3,50 kronor per aktie.

Oljebolaget Tethys Oil redovisar en ökad produktion för det fjärde kvartalet, men ett betydligt lägre genomsnittligt försäljningspris jämfört med samma period i fjol. Rörelseresultat såväl som nettoresultat blev starkare än i fjol och styrelsen föreslår en utdelning på 1 krona per aktie.

Rapporter har också inkommit från Eniro, Rejler och Wihlborgs. Senare under dagen kommer också rapporter från Addtech, Bulten, Itab och Svedbergs.

Tobaksbolaget Swedish Match intressebolag Scandinavian Tobacco Group, STG, stänger sitt börsnoteringserbjudande till allmänheten i förtid. Anledningen är att efterfrågan från allmänheten överstiger tilldelningen till investerargruppen. Aktien noteras på Köpenhamnsbörsen i morgon.

Viking Supply Ships håller en dialog med sina långivare kring bolagets långsiktiga finansiella situation och väljer att senarelägga bokslutet för 2015 för att kunna ge en "fullständig bild av situationen".

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom