Nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas öppna med nedgångar av terminerna att döma. I Asien backar börserna brett, med störst nedgång i Japan. Kina fortsätter att fira det nya året och har stängda marknader.

De asiatiska nedgångarna följer gårdagens börstapp i västvärlden där europeiska Stoxx 50-index var ned med 3,0 procent och amerikanska S&P-index var ned 1,4 procent.

I Sverige tuggar rapportsäsongen vidare och i dag var det dags för Handelsbanken som sista svenska storbank att bekänna färg. Handelsbanken redovisade ett räntenetto i fjärde kvartalet som var starkare än analytikerna hade väntat. Utdelningen, uppdelad i en ordinarie utdelning och en extrautdelning, blev också högre än förväntningarna. Något svagare blev dock rörelseresultatet och nettoresultatet för banken.

Kvar i banksektorn har Swedbank meddelat att vd Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan. Detta enligt ett styrelsebeslut. Birgitte Bonnesen har pekats ut som tillförordnad vd.

Comhem redovisar större förluster i fjärde kvartalet än vad analytikerna hade väntat. Styrelsen förslag till utdelning blev dock högre än analytikerförväntningarna. Bolaget justerar ebitda-marginalen för 2016 till att vara ”stabil” från tidigare att ”minska något”.

Säkerhetsbolaget Securitas organiska tillväxt var starkare än väntat i det fjärde kvartalet. Rörelsemarginal och resultat före skatt var dock lägre än väntat. Utdelningen höjs till 3,50 kronor per aktie.

Oljebolaget Tethys Oil redovisar en ökad produktion för det fjärde kvartalet, men ett betydligt lägre genomsnittligt försäljningspris jämfört med samma period i fjol. Rörelseresultat såväl som nettoresultat blev starkare än i fjol och styrelsen föreslår en utdelning på 1 krona per aktie.

Rapporter har också inkommit från Eniro, Rejler och Wihlborgs. Senare under dagen kommer också rapporter från Addtech, Bulten, Itab och Svedbergs.

Tobaksbolaget Swedish Match intressebolag Scandinavian Tobacco Group, STG, stänger sitt börsnoteringserbjudande till allmänheten i förtid. Anledningen är att efterfrågan från allmänheten överstiger tilldelningen till investerargruppen. Aktien noteras på Köpenhamnsbörsen i morgon.

Viking Supply Ships håller en dialog med sina långivare kring bolagets långsiktiga finansiella situation och väljer att senarelägga bokslutet för 2015 för att kunna ge en ”fullständig bild av situationen”.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets