Nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas börja tisdagen med lägre noteringar sedan USA-börserna utvecklats svagt på måndagskvällen, med betydande nedgångar för flera tunga teknikbolag på Nasdaq.
Nedgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Även Asienbörserna har under morgonen rört sig nedåt, liksom oljepriset.

På morgonen har Kinnevik aviserat en förändring av ägandet i Millicom, där Kinnevik ska sälja 11 miljoner aktier och dela ut resterande innehav till sina ägare.

Terminerna för de ledande indexen i Europa var vid 8.30-tiden klart lägre: FTSE 100-terminen i London och DAX-terminen i Frankfurt var ned 0,4 respektive 0,5 procent, medan CAC40-terminen i Paris backade 0,7 procent. Förhandeln hos IG indikerade samtidigt en öppning 0,5 procent lägre för OMXS30.

Kinnevik tänker sälja 11 miljoner aktier i Millicom, för att sedan dela ut resten av sina aktier i teleoperatören till sina ägare. Kapitalet ska gå till nya investeringar enligt Kinnevik, som också flaggar för att utdelningarna kan komma att bli lägre under de kommande åren.

NCC har fått en order värd 1,4 miljarder kronor av den danska fastighetsutvecklaren Bricks. Avtalet gäller bygget av Nicolinehus i Århus, ett projekt på totalt 40.000 kvadratmeter.

Stillfront har köpt den kanadensiska spelutvecklaren Kixeye för 90 miljoner dollar, plus en eventuell tilläggsköpeskilling på 30 miljoner dollar. Affären innebär att Stillfront får fyra nya livespel, som hittills genererat cirka 850 miljoner dollar i intäkter.

Pareto bedömer i en kommentar att affären kan komma att lyfta Stillfrontaktien 5-10 procent, medan Redeye efter affären höjer sin basvärdering av Stillfront till 300 kronor från 260.

Edgeware, som är verksamt inom streaming av tv och video, räknar med att intäkterna under andra kvartalet kommer att ligga i intervallet 28-34 miljoner kronor. Det är klart lägre än motsvarande kvartal i fjol, då bolaget omsatte 50 miljoner kronor, och Edgeware förklarar nedgången med en försämring av CDN-affären (content delivery network) med teleoperatörer i Västeuropa. Handelsbanken sänkte på tisdagsmorgonen Edgeware till sälj från köp och kapade riktkursen till 10 kronor från tidigare 18.

Astra Zeneca har enligt Sky News källor börjat planera för att hitta en ny styrelseordförande som ska ersätta Leif Johansson. Någon tidsplan ska dock enligt Sky inte finnas för ordförandebytet.

Danske Markets har höjt rekommendationen för Swedbank till köp från behåll, medan Nordea sänkts till behåll från köp. Danske ser positivt på utsikterna för svensk banksektor och anser att marknadens oro för marginalpress i utlåningen är överdriven.

“Dessutom konstaterar vi att de eventuella böter som diskonterats i Swedbanks fall redan är så pass stora (~50% av nuvarande mkt cap) att risken för negativa överraskningar härifrån är hanterbar samtidigt som bankens andel av nyutlåningen bör stabiliseras över tid”, framgår i ett marknadsbrev.

Sandvik har fått sin riktkurs höjd av Kepler Cheuvreux, till 202 kronor från tidigare 184, medan köprekommendationen kvarstår. Aktien stängde på måndagen på 146:65 kronor.

Guldbolaget Semafo, som stigit med nästan 11 procent de senaste två handelsdagarna i Stockholm, fortsatte på måndagskvällen uppåt på börsen i Kanada. Aktien stängde där på motsvarande 32:19 kronor, drygt 7 procent högre än måndagens stängningsnotering i Stockholm.

Per-Olof Söderberg har via bolag köpt 500.000 aktier i Ratos, där han är styrelseordförande. Köpet är värt cirka 12,9 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.