Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nedgångar väntas i New York

2015-09-04 14:23
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

Pilarna pekar nedåt inför fredagens handelsstart. Dagens stora nummer, jobbsiffrorna, var blandade, men sysselsättningen hade inte ökat i linje med förväntningarna under augusti.

S&P 500-terminen var klockan 15.08 1,7 procent under fair value medan Nasdaq 100-terminen var 1,5 procent under.

Dagens enskilt viktigaste händelse är den amerikanska jobbstatistik som publiceras en timme innan börsöppning. Siffrorna analyseras för signaler om när en första höjning av styrräntan kan ske, och det är den sista jobbstatistiken innan Federal Reserves möte om två veckor där frågan om en räntehöjning är på agendan.

Inför statistiken backade både oljepriser och terminer. ECB sänkte sina ekonomiska prognoser i går, och det tillsammans med nervositet inför statistiken har bidragit till dagens säljhumör i Europa.

Själva siffrorna blev blandade: antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 173.000 personer i augusti, jämfört med prognosen om +220.000. Utfallet för juli revideras till +245.000 (preliminärt +215.000).

Arbetslösheten uppgick till 5,1 procent i augusti, väntat var 5,2 procent. Utfallet för juli var oreviderade 5,3 procent. Timlönerna var upp 0,3 procent, mot väntade +0,2 procent.

Terminerna fortsatte alltså att peka nedåt även efter statistiksläppet. "Marknaderna är väldigt nervösa gällande utsikterna för världsekonomin och vad en räntehöjning från Fed skulle innebära i den kontexten", uppger en Barclays-strateg enligt Bloomberg.

Bland enskilda bolagsnamn dyker Facebook upp. Det av bolaget köpta WhatsApp har nu 900 miljoner aktiva användare per månad.

Netflix backar flera procent under förhandeln på oro om ökad konkurrens. Samtidigt uppgav Amazon i går att man har planer på att köpa ett videoformateringsbolag. Men även Amazon backar under förhandeln.

Twitter ryktas kunna välja ny vd så tidigt som i dag, vilket skulle kunna orsaka aktierörelser. Aktien är även den på väg ned i förhandeln.

Walt Disney försöker piska upp stämningen kring Star Wars genom att skapa en ny helg kallad Force Friday. Disney har nyligen skapat nya handelsvaror under varumärket.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom