Nedrekyl väntas vid börsöppning

2016-12-01 08:48 Direkt Affärsvärlden
Börsklockan på Stockholmsbörsen. Foto: All over press

Stockholmsbörsens väntas rekylera ned något i inledningen på torsdagen efter onsdagens oljedrivna uppgångar.

Styrkan i oljepriset höll i under torsdagsmorgonen. Den positiva påverkan på börserna som helhet verkade dock klinga av redan i går kväll då New York-börserna rörde sig successivt lägre efter stängningen i Europa.

Den väntade öppningen strax under nollstrecket i Stockholm är i linje med viss svaghet i terminerna för de större börserna i Europa.

* Strålterapibolaget Elektas resultat i det andra kvartalet i bolagets brutna rapportår var klart lägre än väntat, såväl justerat som ojusterat. På den positiva sidan höjde Elekta rörelsemarginalmålet för räkenskapsåret 2017/18 något.

* Lundin Mining har antagit en utdelningspolicy där gruvbolaget från 2017 kommer att påbörja kvartalsvis utdelning om 0:03 kanadadollar, motsvarande 0:12 kanadadollar per år. Lundin Mining höjde också sina produktionsprognoser för koppar och zink för åren 2017 och 2018.

* Lucara Diamond, ett annat Lundin-bolag, bedömer att utdelningen under 2017 blir 0:10 kanadadollar uppdelat på fyra utbetalningar. Intäkterna under samma år väntas uppgå till mellan 200 och 220 miljoner dollar 2017 exklusive försäljningen av jättediamanten Lesedi la Rona.

* Assa Abloy och Nibe har handlat. Assa Abloy har köpt Bluvision, en amerikansk leverantör av lösningar för bluetooth. Nibe köper amerikanska Hotwatt, som producerar lösningar för bland annat värme, ventilation och luftkonditionering samt medicinsk utrustning.

* Skanska utökar ett kontrakt i USA med motsvarande 1,2 miljarder kronor och Cavotec har tagit ett antal order vars sammanlagda värde uppgår till mer än 11 miljoner euro.

* Risken för att budet i Haldex inte går igenom har minskat. Den tidigare budgivaren ZF Friedrichshafen avser att acceptera Knorr-Bremses bud om 125 kronor kontant per aktie för sitt innehav om 20,1 procent av aktierna i Haldex.

På makroagendan står mestadels inköpschefsindex för industrin. Japan och Kina har rapporterat och de tyngre ekonomierna i Europa plus USA står på tur. I Sverige föll indexet som väntat tillbaka något. 57,3 var dock en fortsatt stark siffra.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom