Negativ börsöppning i korten

Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagens handel i svagt negativ riktning. På rapportfronten har bland annat Tele2 och Volvo öppnat böckerna för det första kvartalet.
Negativ börsöppning i korten - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas öppna ned 0,1 procent, enligt IG Markets förhandel.

Terminer för de ledande börserna i Tyskland och Storbritannien indikerade samtidigt nedgångar på mellan 0,1 och 0,2 procent.

Rekordnivåer för amerikanska S&P500 på tisdagen räckte inte för att lyfta de asiatiska börserna i onsdagens handel. Överlag var de stora indexen ned i regionen, med Sydkorea som svagaste kort. Mot trenden gick i första hand Shenzhen.

På bolagsfronten redovisade teleoperatören Tele2 ett justerat rörelseresultat före avskrivningar på 2.340 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikerestimat, från Infront Data, indikerade justerat ebitda-resultat på 2.256 miljoner kronor. Bolaget upprepade vidare sina prognoser för helåret 2019.

För Volvos vidkommande kom både omsättning och resultat i det första kvartalet in bättre än väntat medan orderingången var sämre än väntat. Justerat rörelseresultatet uppgick till 12.696 miljoner kronor, att ställa mot Infront Datas analytikerestimat om 10.190 miljoner kronor. Nettoorderingång på lastbilar under det första kvartalet uppgick till 45.884 enheter, en nedgång med 36 procent från 71.965 fordon motsvarande period 2018.

Husqvarnas rörelseresultat blev 1.644 miljoner kronor, att jämföra med Bloombergs snittprognos på 1.574 miljoner kronor.

”Året har börjat bra med stark införsäljning till våra återförsäljare”, skrev vd Kai Wärn i rapporten.

Investors totalavkastning i första kvartalet blev 11 procent, att ställa mot 13 procent för avkastningsindexet SIXRX. Det rapporterade substansvärdet per aktie vid periodens utgång var 468 kronor, mot 428 kronor vid utgången av det fjärde kvartalet.

Speloperatören Kindreds spelöverskott summerades till 224 miljoner pund i det första kvartalet, vilket kan ställas mot ett väntat spelöverskott på 234 miljoner pund, enligt Bloombergs sammanställning. Det underliggande ebitda-resultatet blev 30,6 miljoner pund, mot förväntade 40,5 miljoner.

I samma sektor redovisade Kambi ett rörelseresultat på 2,6 miljoner euro (2).

Fastighetsbolaget Castellum förvaltningsresultat uppgick till 726 miljoner kronor. Infront Datas snittestimat låg på 746 miljoner.

Millicom, som rapporterade efter amerikansk börsstängning på tisdagen, redovisade ett ebitda-resultat, exklusive effekterna av IFRS 16, för det första kvartalet som missade Morgan Stanleys estimat med 1 procent. Morgan Stanley hänvisar den marginella missen främst till svagare valuta och lägre B2B-intäkter, enligt en kommentar från investmentbanken.

Bland andra bolagshändelser gör mjukvaruföretaget Upsales debut på First North under onsdagen.

Bland analyser:

*Pareto Securities höjer riktkursen för Getinge till 171 kronor från 130 kronor. Rekommendationen köp upprepas. För samma bolag har SEB Equities höjt riktkursen till 113 kronor från 107 kronor med upprepning av behåll.

*ABG Sundal Collier höjer riktkursen för AAK till 150 kronor från 142 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Essity till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 275 från 245 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets