Negativ inledning väntas på valborgsbörsen

Stockholmsbörsen ser i likhet med de ledande europeiska börserna ut att inleda tisdagen med en nedgång.
Negativ inledning väntas på valborgsbörsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Innan börsen stänger klockan 13.00 på valborgsmässoafton ska bland annat storbankerna Nordeas och SEB:s kvartalsrapporter bedömas av aktiemarknaden.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna ned runt 0,4 procent.

Innan börsöppning har de båda storbankerna Nordea och SEB öppnat böckerna för det första kvartalet. För Nordea summerade räntenettot till 1.056. Det var klart lägre än analytikersnittestimatet på 1.122 i Infront Datas sammanställning.

Rörelseresultatet var samtidigt cirka 110 miljoner euro lägre än vad analytikerna hade räknat med, men i posten ingick en avsättning om 95 miljoner euro för penningtvättsrelaterade ärenden, bland annat avseende förväntade böter i Danmark.

Även hos sektorkollegan SEB var räntenettot till lägre än analytikernas snittprognos. Rörelseresultatet på 5.864 miljoner kronor var högre än analytikernas snittestimat bara tack vare ett starkt utfall för tradingintäkterna, vilket ses som en intäktsrad av lägre kvalité.

Även Danske Bank har på morgonen lämnat en kvartalsrapport med ett oväntat lågt räntenetto. Banken sänkte flera prognoser för 2019.

Epiroc, som knoppades av från Atlas Copco i juni 2018, redovisade ett justerat rörelseresultat på 1.989 miljoner kronor för det första kvartalet 2019. Det var något över analytikernas förväntningar på 1.943 miljoner kronor. Verkstadsbolaget förväntar sig att efterfrågan fortsätter att ligga kvar på nuvarande bra nivå på kort sikt.

E-handelsbolaget Sportamore redovisade ett resultat efter skatt på -7,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (0,3). Nettoomsättningen uppgick till 238 miljoner kronor (210), motsvarande en försäljningstillväxt på 13,3 procent (20,9).

I verkstadssektorn meddelade SKF att bolagets finanschef Christian Johansson lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Bolagets presschef Theo Kjellberg betonar att inga oegentligheter ligger bakom skiftet.

Under rubriken personalförändringar lämnade även Global Gamings vd Joacim Möller sitt uppdrag som vd för bettingoperatören med omedelbar verkan på måndagskvällen. Styrelsen har i stället utsett den nuvarande styrelseledamoten Tobias Fagerlund som tillförordnad vd.

Bolaget vinstvarnade i mitten på april samtidigt som den tidigare förslagna utdelningen om 3 kronor per aktie drogs tillbaka. Aktien har fallit över 80 procent hittills i år.

På rekommendationsfronten har ett flertal analyshus sänkt sina riktkurser för den svensk-amerikanska fordonssäkerhetsutvecklaren Veoneer efter måndagens rapport.

Bland annat har Jefferies sänkt riktkursen från 30 dollar till 23 dollar och RBC Capital Markets har justerat ned riktkursen till 24 dollar, från 26 dollar.

Aktiens stängningskurs på måndagen var 22:21 dollar efter att ha rasat 15,5 procent efter rapporten, som innehöll klart större förlust än marknaden räknat med, enligt Infronts analytikerkonsensus.

Deutsche Bank sänkte på måndagen sin rekommendation för Boliden till sälj från behåll. Riktkursen är fortsättningsvis 270 kronor.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin rekommendation för Hexagon till behåll. Riktkursen höjs samtidigt till 565 från 552 kronor. Hexagon stängde på 524:20 kronor på måndagen och aktien har stigit med nästan 29 procent sedan årsskiftet.

Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation för Assa Abloy till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs samtidigt till 213 från 211 kronor. Assa-aktien stängde på 204:50 kronor på måndagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.