Negativ öppning väntas på börsen

2016-02-29 07:30 Affärsvärlden SIX
Nasdaq OMX. Foto: All over press

Stockholmsbörsen väntas öppna handelsveckan under nollstrecket enligt ledande Europaterminer.

DAX-terminen indikerar på en öppning ned 1,1 procent.

I USA föll börserna i fredags tillbaka efter Stockholmsbörsens stängning, samtidigt som marknaderna i Asien handlas ned något nu på måndagsmorgonen.

Enligt danska Finanswatch.dk pågår det samtal på flera nivåer inom Danske Bank om en potentiell sammanslagning med Swedbank. Tidningen hänvisade till anonyma källor och Danske Bank undanbad sig kommentera saken.

Nordic Service Partners, NSP har mottagit ett offentligt uppköpserbjudande från Etib Holding II. Etib bjuder 21 kronor kontant per aktie vilket motsvara en budpremie på 24,3 procent jämfört med fredagens stängning.

Läkemedelsbolaget Sobi har uppdaterat sina utsikter för 2016 bara tre dagar efter bokslutet där bolaget meddelade prognoser. Anledningen är den positiva rekommendation som den vetenskapliga kommittén för humanläkemedel (CHMP) gav för Alprolix på fredagen.

Sobi förväntar sig nu att intäkterna för helåret kommer ligga i intervallet 4.800 till 5.000 miljoner. Intäkterna omfattar en engångskredit för Elocta på 300 till 325 miljoner och för Alprolix på 300 till 325 miljoner, vilket inte skulle påverka likvida medel. Bruttomarginalen förväntas ligga i intervallet 68 till 70 procent.

Oljebolaget Africa Oil rapporterade ett nettoresultat på -79 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2015. Kassan uppgick till 104 miljoner dollar den 31 december 2015, jämfört med 161 miljoner dollar vid årsskiftet 2014/2015.

Rederiföretaget Viking Supply, som tidigare hette Transatlantic, redovisade ett resultat före skatt på -82 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015, jämfört med 113 miljoner under samma period föregående år.

I sitt senaste nummer ger Börsveckan köpråd till Bredband2 och AQ Group. Nibe imponerar men nu har värderingen sprungit iväg, menar tidningen som ger rekommendationen avvakta. Även Swedol och Mekonomen ges rekommendationen avvakta.

Bravida nämns också, trots att värderingen inte längre är lika attraktiv anser Börsveckan att det är "bra sparaktie". Under morgonen meddelade dessutom bolaget att Bravida Danmark förvärvar EnergiMidts elinstallationsverksamhet med säte i danska Silkeborg. Verksamheten har 25 medarbetare och omsatte 2015 motsvarande cirka 38 miljoner svenska kronor.

Belysningsföretaget Fagerhult är veckans aktie i Dagens industri. Tidningen ger en köprekommendation och menar att "Fagerhult är på rätt plats i rätt tid både när det gäller teknik och konjunktur".

Vidare upprepar tidningen sin köprekommendation för profilklädföretaget New Wave.

Strax efter börsöppning väntas svensk BNP-statistik från de fjärde kvartalet 2015. Samtidigt publiceras även arbetskostnadsindex och lönestatistik för december månad.

Omsättningen i den tyska detaljhandeln var upp 0,7 procent i justerad månadstakt under januari. Utfallet var högre än förväntningarna som låg på en uppgång om 0,1 procent. I årstakt sjönk detaljhandeln med 0,8 procent, mot väntade +1,5 procent.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom