Negativ öppning väntas på Wall Street

2016-03-02 14:16 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

De amerikanska börserna väntas starta dagens handel strax under nollstrecket efter gårdagens hausse.

S&P 500-terminen var klockan 15.06 0,2 procent under fair value medan Nasdaq 100-terminen var 0,1 procent under.

Ett lugnande besked kring den amerikanska konjunkturen kom i form av sysselsättningsstatistik som visade att sysselsättningen i den privata sektorn i USA ökade mer än väntat i februari. Enligt organisationen ADP, som publicerar en försmak till den officiella som kommer på fredag, ökade antalet arbetstillfällen med 214.000 under månaden. Väntat var 185.000.

"Aktiemarknaden har prisat in en recession i USA och vi är inte ens nära en recession. Den amerikanska ekonomin hänger på konsumenten och konsumenten mår väl", sade Kully Samra på Charles Schwab till Dow Jones Newswires.

Bland bolagen stod agrokemijätten Monsanto ut med en vinstvarning. En uppsjö av orsaker, bland dem låga råvarupriser, hård konkurrens, ofördelaktiga valutarörelser och en allt svagare makromiljö sades ligga bakom. Aktien tappade 4,9 procent i förhandeln.

Klädkedjan Abercrombie & Fitch, känd för sina lättklädda reklamkampanjer, rapporterade intäkter och resultat som var bättre än väntat. Därtill steg försäljningen i jämförbara butiker för första gången på tre år. Aktien var upp 7,9 procent i förhandeln.

Chesapeake Energys förre vd Aubrey McClendon, som ses som en av skifferboomens pionjärer, har åtalats för att ha konspirerat med ett annat bolag för att hålla nere priserna på landleasingkontrakt under 2007-2012 - år då han fortfarande var vd. Chesapeake var ned 3,3 procent i förhandeln.

Facebook har hamnat under de tyska konkurrensmyndigheternas lupp. Myndigheterna ska undersöka huruvida bolaget utnyttjar sin dominerande ställning för att påtvinga användarna orättvisa, och kanske till och med olagliga, användarvillkor. Marknaden tog lätt på det beskedet och handlade ned aktien i linje med marknaden i förhandeln.

Det förvärvssamtalas i järnvägsbranschen. Canadian Pacific, som har en stark ställning i väster vill slå sina påsar ihop med en av de starka spelarna i öster. Man håller på att försöka driva igenom ett fientligt bud på Norfolk Southern men har också pratat med, och blivit avvisade av CSX, skriver Wall Street Journal. CSX var upp 3,5 procent i förhandeln, för de andra två hade inga avslut noterats.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom