Negativa handelssignaler tynger USA-terminerna

USA-börserna ser ut att gå ned när veckans handel inleds. Helgens negativa signaler inför veckans handelssamtal mellan USA och Kina tyngde terminerna inför måndagens öppning.

Inför de återupptagna handelsförhandlingarna i veckan har företrädare för Kina signalerat att landet är alltmer tveksamma till att gå med på ett brett avtal med USA.

Trump-administrationen pressas också av att det har dykt upp en andra visselblåsare i USA, som uppges ha kommit med förstahandsuppgifter om Donald Trumps försök att få Ukrainas president att utreda Trumps politiska rival.

Klockan 14.45 handlades terminen för Dow Jones industriindex 0,2 procent lägre samtidigt som det bredare S&P 500 såväl som Nasdaq 100 noterade nedgångar på 0,3 procent vardera.

Därmed väntas en vändning nedåt på börserna efter att förra veckan avslutats med indexuppgångar på 1,4 procent. Fredagens starka jobbrapport dämpade den omedelbara oron för en avmattning i den amerikanska ekonomin.

Sysselsättningen steg i linje med förväntningarna, löneökningarna var lägre än väntat samtidigt som arbetslösheten sjönk till lägsta nivån på 50 år.

I Europa hade de ledande indexen gått upp 0,1-0,3 procent på måndagseftermiddagen. De asiatiska börserna visade dock en blandad utveckling med nedgångar i Tokyo och uppåt i Taiwan samtidigt som Kina och Hongkong höll stängt.

På råvarumarknaden noterades oljan högre, efter förra veckans pristapp. WTI-oljan handlades till 53:65 dollar per fat. Även basmetallerna var något högre.

Bland enskilda aktier gick General Electric upp 0,5 procent i förhandeln. Industrikonglomeratet har fryst ett pensionsprogram för 21.000 amerikanska anställda med löneförmåner som ett led i att minska bolagets skuldbörda.

Uber, vars aktie uppgraderats till köp från tidigare neutral hos Citi Research, stärktes 3,3 procent.

Måndagen amerikanska makroagenda är tunn på tyngre rapporter. Fed-chefen Jerome Powell ska hålla ett ”kort uttalande” vid ett evenemang i Salt Lake City Utah klockan 19, svensk tid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco