Nevs vill rida på Kinas elbilsvåg

2016-01-22 09:23 Jojje Olsson
Foto: Imaginechina / Splash News

Kinas mål är att fem miljoner elbilar ska trafikera landets gator fram till år 2020. Det ska Saab Automobiles ägare Nevs försöka profitera på med en ny elbilsmodell.

Att motverka luftföroreningarna i Kinas städer har högsta prioritet för landets myndigheter. Det har lett till stora subventioner av elbilar och i fjol passerade Kina för första gången USA som världens största elbilsmarknad. Statens mål är att ha fem miljoner elbilar på landets gator till år 2020.

Inköpspriset har visat sig vara extremt viktigt på den kinesiska marknaden. Lei Xing, chefredaktör för China Automotive Review, uppskattar att Nevs nya elbilar kommer kosta drygt 250 000 kronor efter subventioner, vilket är attraktivt jämfört med 470 000 kronor för konkurrenten BYD:s lyxmodell Denza.

Den 17 december fick Nevs en order från kinesiska Panda New Energy om att leverera 150 000 nya elbilar fram till år 2020. Jätteaffären som beräknas vara värd cirka 100 miljarder kronor fick många att höja på ögonbrynen.

Detta är en kortversion av ”Det stora språnget”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Jojje Olsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS