Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

New York: Banker sänkte börserna

2016-09-19 07:04
Foto: IBL

Aktiemarknaderna i på Wall Street noterades för måttliga nedgångar på veckans sista handelsdag. Förnyat fall för oljan tyngde oljebolagen, medan rekordkravet på Deutsche Bank skapade oro i banksektorn.

Dow Jones Industrials avslutade fredagen 0,5 procent lägre till nivån 18.123. S&P 500 stängde 0,4 procent lägre till nivå 2.139, medan Nasdaq stängde efter en nedgång på 0,1 procent till nivån 5.245.

932 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är drygt 23 procent över 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte 1,1 miljarder aktier ägare, hela 178 procent högre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna, vilket sägs bero på att det var lösendag för terminer och optioner.

Fredagens makrostatistik innehöll ett preliminärt Michiganindex över det amerikanska konsumentförtroendet för september som redovisades oförändrat från juli-nivån om 89,8, väntat var en ökning till 90,6.

Även KPI-statistik levererades, en av de sista tunga pusselbitarna innan nästa veckas FOMC-möte, som visade att konsumentpriserna i USA steg 0,2 procent i augusti jämfört med månaden före, och steg 1,1 procent i årstakt, vilket var något högre än vad analytikerna väntat enligt Bloomberg News prognossammanställning.

Federal Reserve-kommitten FOMC håller sitt policymöte 20-21 september.

"Utifrån Feds egna kriterier är alla faktorer på plats för en räntehöjning. Men ändå tror folk att det inte kommer att hända, så marknaden är lite i konflikt med makrodata", sade David Kelly på JP Morgan Asset Management till Bloomberg News.

Oljepriset vände nedåt igen på fredagn och avslutade dagen omkring 2 procent lägre.

Oljesektorjättarna Exxon och Chevron tappade 1,2 respektive 1,7 procent. Exxon ska enligt Wall Street Journal undersökas av åklagarmyndigheten i New York gällande varför företaget inte skrivit ned värdet på sina tillgångar i takt med oljeprisnedgången.

Olje- och gasbolaget Range Resources föll 5 procent.

Finanssektorn var också under press, bland annat med anledning av USA:s justitiedepartements krav på Deutsche Bank uppgående till 14 miljarder dollar. Banken har i ett uttalande bestridit storleken på kravet. Aktien föll mer än 9 procent i New York.

USA:s representanthus kommitté för finansiella tjänster ska förhöra flera bankchefer inom Wells Fargo som en följd av avslöjandena om hur tusentals bankanställda skapat fuskkonton för att uppnå sina resultatmål. Wells Fargo belades i förra veckan med böter på 185 miljoner dollar för förseelserna. Utredningen gäller bland annat om det verkligen var så att personer i ledande ställning inte kände till fusket. Wells Fargo-aktien backade 1,5 procent.

Citigroup har nedgraderats till neutral av Goldman Sachs, och aktien tappade 1,4 procent.

Apple är det bolag som har störst vikt i indexen S&P 500 och Nasdaq. Apples andel i S&P 500 är 3,4 procent, och enligt CNBC står Apples uppgång för sju av de tio punkter som S&P 500-indexet stigit i veckan. På fredagen började nya Iphone att säljas i butik, även om den dyrare modellen 7 Plus uppges tagit slut redan i förbeställningarna.

På fredagen backade Apple 0,6 procent, men veckan slutade med en uppgång på 11,5 procent.

Intel har höjt intäktsprognosen för det tredje kvartalet med 700 miljoner dollar och aktien steg 3 procent.

Mjukvarubolaget Oracles rapport efter börsstängning på torsdagen levde inte upp till förväntningarna. Aktien backade lite nästan 5 procent.

Twitter genomförde på torsdagen sitt första direktsända sportevenemang, en match från amerikanska fotbollsligan NFL, och utfallet var lyckat enligt analyshuset Macquarie. Reklamintäkterna kommer att vara begränsade i år skriver Macquarie, men strategiskt ses det som ett viktigt steg. På börsen steg Twitter lite 4,4 procent.

Bioteknikföretaget Novavax föll nästan 85 procent, efter att bolagets vaccin RSV F inte lyckats möta effektivitetsmålen i en fas 3-studie.

Efter börsens stängning på fredagen utökas indexet S&P 500 med en elfte sektor för fastighetsbolag.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 1 punkt lägre vid 1,69 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom