Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

New York-börserna faller

2010-11-23 15:34

Fortsatt omvärldsoro och en kraftigt starkare dollar satte tonen i öppningen på tisdagen av den amerikanska börshandeln, där de ledande indexen sjönk på bred front efter en dryg timmes handel.

Ihärdig oro om skuldkrisen i EU spädde på amerikanska investerares flykt från risk, tillsammans med Nordkoreas attack på Sydkorea. Andra orosämnen var nya signaler om att Kina vill dämpa tillväxten.

Ytterligare press på aktiemarknaden kom en dryg halvtimme efter öppning när försäljningen av nya bostäder visade på en överraskande nedgång i oktober.

"Marknaden är väldigt lättskrämd. Först så hade vi Grekland, sen Irland. Nu handlar det om Nordkorea och Kina. Dessutom är tillståndet varken gott i Portugal eller Spanien. Insiderutredningen är ytterligare ett slag. Givet de risker som finns där ute så kommer det att tynga aktiemarknaden, med stigande volatilitet", summerade en förvaltare för Bloomberg News.

Vid klockan 16.20 hade Dow Jones Industrial Average-index tappat 1,2 procent till 1.1037, med i stort sett samtliga komponenter på minus, förutom HP. S&P 500-index sjönk med 1,3 procent till 1.182, medan Nasdaq Composite tappade 1,3 procent till 2.499.

På räntemarknaden noterades såväl långa som korta statspapper lägre. Den amerikanska tioåringen låg 6 punkter lägre på 2,75 procent. Samtidigt stärktes dollarn tydligt mot euron.

Dollarförstärkningen missgynnade priserna på råvaror, som dessutom tyngdes av de nya farhågorna om åtgärder från Kina att stram åt tillväxten och hejda inflationsökningen.

"Marknadsryktena om att Kina kommer att höja räntorna den här veckan håller priserna under press", sade en kommentator om råvaruhandeln.

Råvarusektorn var klart överviktad på den negativa sidan i öppningshandeln i New York. Samtliga ledande råvarubolag låg på minus, med dryga 2-procentiga nedgångar. Exxon tog täten med en nedgång på 2,4 procent.

Även verkstadssektorn tyngde i den tidiga handeln. Bland de större förlorarna fanns Caterpillar, som sjönk 2 procent. Som många verkstadsaktier har dock aktien stigit kraftigt i år, hela 44 procent för Caterpillars del.

På plus bland tungviktarna på New York-börsen fanns Hewlett-Packard. Bolagets rapport blev överlag bättre än väntat, med höjda rekommendationer och riktkurser som följd hos flera analytiker. Morgan Stanley höjer bland annat nästa års vinstförväntningar, medan Wedbush drar upp till outperform från neutral.

Tekniksektorn i övrigt utvecklades i linje med marknaden, till skillnad från måndagen, då Nasdaq avvek klart positivt. Apple, Microsoft, Qualcomm och Google, hörde alla till sänkena på tisdagen.

Fokus inom detaljhandeln är julhandeln och i synnerhet på den amerikanska shoppinghögtiden Black Friday, som infaller nu på fredag i USA.

Crew Group var handelstoppad i öppningen efter nyheten om att klädkedjan är i färd med att säljas till två investmentbolag, för 2,8 miljarder dollar. Klädkedjan har på senare tid gjort sig känd och haft förtjänster på att ha Michelle Obama som fan.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom